Halim Selvi

Halim Selvi

Tarih gerçekten koparsa hamasete tutunur 

Tarih gerçekten koparsa hamasete tutunur 

Tuhaf doğrusu! Bizler nasıl bir nesil olduk; ne verilerse tüketen her sese koşan! Tarih gerçekten uzaklaştıkça tarafsızlık bozuluyor. Tarih dizilerin dizelerinde değildir. Tarih dizilerden öğrenilmez. Maalesef teessürle diyorum ki, okuma kültürü ve doğru kaynak derdi çok az. 

Ekranlar da yalan söyler. Çünkü sevdiğiniz övdüğünüz bir şeyi yücelteyim derken senaryo üretirsiniz. Karşı tarafı veya tarihteki diğer iyi kişilik ya da devleti aşağılayıp rencide edebilirsiniz. Son zamanlarda tarihe atfedilen kaynaklar öylesine bir sloganik çağrışımlar uyandıran ve hamasi duyguları okşayan bir hal aldı. Sevdiğiniz, tarafı olduğunuz kişi, karakter aşırı yüceltilirken tarafsızlık bozuluyor. Gündelik siyasete dair -diziler üzerinden- politik subliminal mesajlar veriliyor. Bilinçaltımız, bilinçdışı olarak etkileniyor. Filhakika/doğrusu bu durum çok sırıtıyor. Misal olarak, bir zamanlar Kurtlar Vadisi Filminde Amerikan askerine çuval geçirerek milletin gazını almışlar ve halk ta "helal olsun" diyerek zavallıca avunmuştu. Siyaset ve hamaset fazlaca harmanlanıyor, gerçek kıvam gevşiyor, vıcıklaşıyor. Hem tarih saptırılıyor, hem de beynimiz zonkluyor. Sultanların, padişahların, vezirlerin, hâtunların, diğer yöneticilerin, hayatlarını sırf reyting uğruna entrika ve ihtiraslarla anlatmak ne kadar doğru? Abartı aksiyon, aşk meşk sahte tarih oldu ecdadımızın hayatları! Tarih bilincinin temeli, sağlam tarih bilgisidir. Sağlam bir tarih bilincine sahip olmak sloganlarla, imgelerle bir şeyi dile getirmek değildir.

Siyonizm akımı ve oryantalist düşünceler her şartta doğru bloka sızmayı amaç edinir. Doğru bir bütünü parçalar halinde zehirlemek için her tür entrikayı, hileyi denemekten vazgeçmez. Bu tarih dizilerinin senaryolarını, metinlerini bir kurul görmeli ve bu işi, uğraşı ahlaki, milli ve hatta dini cihetiyle değerlendirmelidir bir değer süzgecinden geçirmelidir. Tarih dizileri gerçek tarihi anlatmaktan çok bugüne dair bir mesaj vermeye başladığında işin içeriği taşmıştır. Bu taşkınlık bilinçle bilgi arasındaki bağı koparır, hamasi duyguları öne çıkarır. Tarihin öznesi olmak için gerçekçi ve ciddi eserlerden tarihi öğrenme azmi olmalıdır.

Yıllarca ‘resmî tarih’ ile ‘gerçek tarih’ tartışması yapıldı. Fırsatı eline geçiren gerçekleri olduğu gibi söylemek yerine kendi kafalarına göre bir tarih yansıtmaktan geri durmadılar. Hiç araştırmadan ya da kara çalma olsun diye kötülüklerle nitelemek yanlışı. Geçmiş tarihi figür(an) adeta iki uçta yazıldı, oynandı. Diktatörlük yaftalaması ile hilafet saygısı arasında boşluk! Algı olarak; geçmişteki yazılanlar tamamen ‘çarpıtma’ ile günümüzdeki oynananlar tamamen ‘günahsız’ lık… Bu ikisi arasındaki yaşanan ölçüsüzlük1! Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet bembeyaz berrak bir tarih olmadığı gibi, ya da siyah, zifiri bir tarih değildir. Tarih gerçekten koparılırsa hamasete tutunur. Kantarın topuzunun kaçtığı diziler bizlere gerçek tarihi sabote ederek sunuyor. Osmanlı’yı yüceltmek için Selçuklu’ nun aşağılandığı, Cumhuriyeti yüceltmek için Osmanlının kötülendiği tarih anlayışına benzer. Kadim tarihimizde iktidar kavgaları, paralel yapılanmalar, karanlık, kanlı ve kaypak kavgalar vardır. Ancak İslam’ın emrini her şeyin üstünde tutan büyük bir mücadele, tüm bunların ötesinde, üstünde bir niyettir. Yüce bir ulvi değerdir yalandan arındırılmış tarih. 

Dürüst tarih çelişkileri yok eder. Dizilerde tarihi şahsiyetleri bozmamak, doğru yansıtmak, değiştirmemek öncelik olmalıdır. Tarihe ve olaylara dürüst olunursa, olaylarda çelişki yumağı ortadan kalkacak ve nesnel bir şekilde bizlere aksedecektir. Ticari amaçlara yönelik kurban edilmeden, saptırılmadan izleyiciye ulaştırılması zorunludur tarihimizin.  Tarih ve tarihi anlatan her tür kayıt, yazı, film, tiyatro, oyun vb. olayları gerçek kaynaklardan besleyerek yaparsak her şey netleşir. Yorum işini halk kendisi artık rahatlıkla yapabilir. 


 

-------------------------------------------

  1. Bir dizide, filimde Fatih Sultan Mehmet’i evliya yaparken, bir başka dizide Bizanslı hanımları haremine dolduran her gece biriyle beraber olan beline düşkün, Veziri Çandarlı’yı gözü önünde boğduracak kadar cani olduğunu yazabiliyorlar!

  2.  
  3.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Halim Selvi Arşivi
SON YAZILAR