İbrahim Başcı

İbrahim Başcı

Suriye Hatay’ı gerdi

Suriye Hatay’ı gerdi

Hükümetin izlediği Suriye politikası ve Suriye’den Hatay’a gelen binlerce sığınmacı esnafı canından bezdirmiş. Hatay halkı da tepkisini 30 Mart Seçimleri’nde oylarını CHP adayına vererek göstermiş.

Nisan yağmurunun ince ince yağdığı sabahın erken saatlerinde Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan’la birlikte İskenderun’a ulaştık. Her şehre giren yabancı gibi biz de sıcak bir çorba ile güne başladık. Çarşı pazar gezerek Hatay esnafının sorunlarını dinledik. En büyük sıkıntıları Suriye ile Türkiye arasında yaşanan sorun ve izlenen yanlış politika.

Tatlıcısından tutunda, çarşı ortasında seyyar olarak çalışan ot satıcılarına kadar bütün esnaf, Suriye’den gelen sığınmacılardan sikayetçi. Suriye ile olan ticarette de aşırı derecede düşüş var. Çarşı esnafından Akçay Ticaret’in sahibi İbrahim Akçay’a Hatay’daki son gelişmeleri soruyoruz. Hükümeti eleştirerek sözlerine başlayan Akçay, “Bizim Suriye ile hiçbir sorunumuz yoktu. Ne oldu da bu duruma geldik. Yıllardır süren dostluklar bozuldu. Suriye ile ticaretin yanında çok sayıda akrabalıklar da var. Kız aldık, kız verdik. Türkiye’ye giren Suriyeli sayısı belli değil. Çoğunun kaydı bulunmuyor. Bu coğrafyada hırsızlık, cinayet ve fuhuş arttı. AK Parti Hükümeti İsrail’in Büyük Ortadoğu Projesi’ne destek veriyor. Hataylı da bu yaşanan olaylarda hükümete tepkisini AK Parti adayı eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i değil, CHP adayı Lütfü Savaş’ı tercih etti” dedi.

TARİHİ HANLAR VE ÇARŞILAR

Hatay’da çok sayıda tarihi han ve pazar bulunuyor. Uzun Çarşı, Abacı Çarşısı, Kılcılar Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Tatlıcılar Çarşısı 3 saat gibi kısa bir sürede gezdiğimiz yerler oldu. Çarşı esnafının misafir perverliği beni çok şaşırttı. Hangi dükkanın önünde dursanız birşeyler ikram ediyor. Yaşadıkları bütün olumsuzluklara rağmen güler yüzlüler. Kırıcı ve kibirli değiller.

Hatay’a gidilir de kabak tatlısı ve künefenin yapıldığı yerleri gezmezseniz tuhaf olur. Tatlıcılar Çarşısı’da çok sayıda künefe ve kabak tatlısı yapan esnafla sohbet ettik. Onlar da yaşananlardan şikayetçi. Ama sorduğumuz her soruya kibarca cevap verdiler. Biraz daha gezsek şeker kirizine girerdik her halde. Hatay’ın meşhur künefecisi Çınaraltı Yusuf Usta ile sohbete başlıyoruz. Yüzde yüz köz ateşinde pişirdiği künefelerden siyasiler, ünlüler bütün herkes tatmış. Yusuf Usta’nın Çınaraltı’sı odun ateşinde büyük tepsiler içerisinde künefelerin hazırlandığı küçük bir dükkan. Bu nostaljik ortamda yanmış odun kokusu hakim. Asırlık çınar ağacının altında beklerken son derece dengeli bir şerbet ile buluşmuş künefeniz size ikram ediliyor.

ISIRDIKÇA KITIR KITIR SES ÇIKARIYOR

Çarşı içerisinde bulunan kabak tatlısı yapan çok sayıda esnafla konuştuk. Isırdıkça kıtır kıtır ses çıkaran, kabak tatlısını yapmak hiç de zor değil, ancak püf noktaları var. Özellikle kestane kabağı olması gerekiyor. Malzemesi balkabağı, şeker ve toz kireç. Kireçte kabak tatlısı koyu şerbetin içinde piştiği için, kaynaya kaynaya üzerindeki suyu salıyor. Tencerede koyu kıvamda şerbet kalıyor. Kabak şeffaflaştığında tenceredeki şerbetin kıvamı iyice koyulaşıyor. Bu nedenle son olarak tencereye 2 bardak sıcak su ve limon suyu ileve ediliyor. İkram edilirken de üzerine küçük küçük dilimlenmiş muz, tahin ve ceviz ilave ediliyor.

BİCİ BİCİ RENGARENK

Hatay’da gezerken Konya’da seyyar satılılarda görmeye alışık olmadığımız rengarenk bir tatlı ile karşılaşıyoruz, Bici Bici. Yaz dönemlerinde yenilen, Adana’ya özgü bir tür tatlı. Halk arasında muhallebi adıyla anılıyor. En bilinen şekli rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşuyor. Bici Bici geçmişte tamamen seyyarlarda satılan bir ürün olmasına rağmen son yıllarda restoranlarda ve kafelerde yerini almış.

HER DERDE DEVA TAZE KEKİK OTU

Seyyar arabalarda çarşı içerisinde satılan taze kekik otu bizim gibi Hatay’a dışarıdan gelenlerin ilgisini çekiyor. Öksürüğü kesen, hazımsızlığı gideren, vücut için gerekli olan minarelleri içeren, boğaz ağrısı, ağız içi yaraları, dişeti hastalıklarına iyi gelen, şişkinliği, gazı, stresi alan ve romatizma ağrılarını hafifleten şifalı bir bitki taze kekik otu. Kilosuda 10 TL’den satılıyor.

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi ve diğer saatlerde açlığı giderici olarak bilinen simit Konya’da tükettiğimizden çok farklı görünüyor Hatay’da. Hatay simidi daha ince ve daha geniş. Züngül Tatlısı (halka tatlı) yapımı, tadı ve şekli Konya ile aynı. Halep Hurması’nında tadı ve görüntüsü harika. Köz ateşinde pişirilen tüm piliçler sokaklarda farklı bir koku yayıyor. Çarşı içerisinde baharatın her çeşidini bulmak da mümkün.

Her çarşıda tarihi bir cami ve tarihi çınar ağacının olması ayrı bir güzellik veriyor Hatay’a. Yeni yeni restorasyon çalışmalarının başladığı hanlarda ise tarih kokuyor.

Yarın: Hatay-Samandağ arası gezi.
 

1-(1).20140415092722.jpg

1-(2).20140415092731.jpg

1-(3).20140415092739.jpg

1-(5).20140415092750.jpg

1-(8).20140415092801.jpg

1-(9).jpg

1-(11).jpg

1-(13).jpg

1-(14).jpg

1-(4).20140415092932.jpg

1-(7).20140415092941.jpg

1-(10).jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Başcı Arşivi
SON YAZILAR