A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Soru ve Cevaplar

Soru ve Cevaplar

Soru 1- Hocam, babam vefat etti. Alt üst devrini yaptırmak istiyoruz. Böyle bir şey yok dediler. Bu bir hurafetdir dediler. Açıklar mısınız?
Cevap 1- Iskat-ı salât üzerinde ihtilaf namaz içindir. 1. görüş – Kitap ve sünnetle kılınmayan namazların kefareti yoktur. 2. görüş – İmamı Muhammed’e göre oruç ve yemin kefaretiyle kıyaslayarak, kılınmayan namaz içinde kefaret verilirse umulur ki, Allah kabul eder ve bağışlar derler. Örneğin: 60 yaşında vefat eden bir adam erkekse 12 yaş düşülür. Yani 60-12=48 eder. Bunu 365 günle çarparız 17520, 5 vakit namaz bir de vitir namazı var. 17520x6=105120. Ayrıca bunu tutulmayan oruçları olabilir. Kul borcu da ola bilir. Bu mesuliyetten kurtulmak maksadı ile alt üst devir yapılır. Orucun kefareti-kazası ayette sabittir. Yeminin kefareti hadis icma ile sabittir.
Soru 2- Hocam, babam, dedem beni amcamın oğlu ile evlendirmek istiyorlar. Akraba evlilikleri iyi olmaz diyorlar. Doğan çocuklar sakat doğar diyorlar. Siz ne dersiniz? Açıklar mısınız?
Cevap 2- İslam’da amcaoğlu, teyze oğlu, halaoğlu ile ve sair gibi evlenme yasağı yoktur. Peygamber (s.a.v) kızı Fatma’yı amcasının oğlu, yeğeni Hazreti Ali'ye vermiştir. Sakat doğma olayına gelince kan uyuşmazlığından oluyor. Akraba olmasa bile kan uyumazlığı ola bilir. Evlenmeden önce erkek ve kız iyice muayene olmalı, tahliller yaptırmalıdır.
Soru 3- Hocam, umreden çocuklara bebek, deve gibi oyuncaklar aldım. Yakınlarımdan bazıları buna tepki gösterdiler. Bunlar haramdır dediler. Dinimizin bu konu ile görüşlerini almak istiyoruz. Siz ne dersiniz?
Cevap 3- Heykeltıraşlık, resim yapmak haramdır. Ancak küçük çocukların oyuncaklarına müsaide etmişlerdir. Bebek olsun, hayvan figürleri ve ya resimleri ve ya köpek, kuş gibi şeylerle oynayabilirler. Bunun için müsterih olun.
Soru 4- Hocam, sanayilerde camilere yakın biracılar açılıyor. Kalfası çırağı, ustası bira içmeye yönlendi. Bira, şarap, rakı gibi değildir, arpadan yapılıyor. Avrupa’da su yerine içiliyor. Bu haram değildir diyorlar. Siz ne dersiniz?
Cevap 4- Şarap Kur'an'da haram kılınmıştır. Fıkıhta haram oluşunun nedenine illet denir. Bunun haram oluşundaki illeti insan vücuduna, beynine, çevreye zararlı oluşundan dolayı haram kılınmıştır. Tabi Kur'an'da şarap deniyor, ama votka, bira, şampanya geçmiyor. Kıyas yoluyla illete bakılır, bira da sarhoş ediyor. İnsan bünyesine, beynine zararlıdır. Bira da haramdır. Sanayilerde açılmasına gelince bu yanlıştır. Sigara ile mücadele ediliyor, yasaklanıyorsa, neden içki satılan yerler yasaklanmasın? Buna da karşı devletin ciddi bir mücadele yapması lazım. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurur: “Sarhoş edici her şer haramdır” Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır. Başka bir hadiste “Her sekir veren şey haramdır” Öyleyse bira da haramdır, ticareti de haramdır.
Soru 5- Hocam, Hacca gittik, Arapların çoğu camide yatıyorlar. Camide yatmak doğrumudur? Biz yatamıyoruz, bunu merak ediyoruz. Açıklar mısınız?
Cevap 5- İhtiyaç olduğu zaman camide yatmakta bir sakınca yoktur. Mekke, Medine’de Efendimiz (s.a.v) döneminde yatanlar vardı. Bir şey denmemiştir. Niteki Ashabı Suffe Cami'de yatmışlardır. Çoğunun evleri yoktu, cami onların aynı zamanda evleri idi.
Soru 6- Hocam, içkili lokantada yemek, içki satılan bir yerden alış veriş etmek İslami acıdan doğrumudur? Oralarda oturmaya ne dersiniz? Açıklar mısınız?
Cevap 6- Peygamberimiz (s.a.v) buyurur: Allah (c.c) on kişiye lanet etmiştir: 1 – içki içene. 2 – içki yapana 3- içki satana 4- içki satana destek olana 5- içki için üzüm yetiştirene 6- içki nakli yapana 7- getirene 8- götürene 9- içki satılan yerlerden alış veriş yapana 10- içki reklamı yapana. Ortada içki satılan yerlerde alış veriş yapmak caiz değildir. Çünkü oranın ayakta kalmasına destek olunur. İçkili yerlere oturmak da, içkili sofralara oturmakta caiz değildir. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır: “Kim Allah'a ve ahret gününe inanıyorsa, üzerinde içki bulunan, içki sunulan sofraya oturmasın” Ancak irşad etmek maksadıyla, bir kahveye girilebilir, tebliğ edebilirsiniz.
Soru 7- Hocam, çocuklara her isim koyabilirmiyiz, yoksa seçici olmalıymışız? Açıklar mısınız?
Cevap 7- Çocukların ebeveyn üzerinde 3 hakkı var: 1 – doğduğunda ona güzel bir isim koymak. 2 – geleceği çağına göre onu yetiştirmek, dinini, diyanetini öğretmek. 3 – çağı gelince dindar olan bir eşle evlendirmek. Çocuklara isim koyarken güzel, İslami – talkına gelen isimler koymak ebeveynin en önde gelen görevlerindendir. Bir hadisi şerifte Peygamber efendimiz (s.a.v) şöyle buyurur: “Siz kıyamet gününde siz kendi isminiz ve babalarınızın ismi ile çağrılacaksınız” Öyleyse isimlerinizi güzel koyun. Çocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet getirilir. Şayet çocuğun ismi kötüyse değiştirilmelidir. Örnek: Samet – Abdulsamed, Metin – Abdulmetin, Rahman – Abdurahman ve sair gibi önlerine ek koyarak isimlerini değiştirmeliyiz.
Soru 8- Hocam, biz zaman-zaman tavla oynuyoruz. Tavla oynamak haram mı? Günahtır dediler. Siz ne dersiniz? Açıklar mısınız?
Cevap 8- Evet, tavla oynamak ittifakla haramdır. Karı koca da oynasanız yine haramdır. Ebu Hureyre (ra) rivayet ettiği bir hadiste efendimiz (s.a.v) şöyle der: “Tavla oynayan bir kimse elini domuz kanına batırmış gibi olur” Bir başka hadiste “Tavla oynayan kimse Allah ve Resulüne asi olmuş olur” Yasak oluşu vakit öldürdüğü, kumara girdiği zar atıldığı içindir.
Soru 9- Hocam, toto oynamak, loto doldurmak, milli piyango almak doğrumudur, haram mıdır? Bazı ulusal kanallarda haram olmadığını söylerler. Siz ne dersiniz?
Cevap 9- Allah'ın ayetle haram kıldığı bir yasağa hangi iman, hangi vicdanla haram olmaz diye biliyorlar? İçki, kumar, fal okları, şans oyunları şeytanın pisliğinden bir pisliktir. Umulur ki, terk eder de kurtulur. Toto, loto, milli piyango gibi kumar oyunlarını devlet müsaide etse de haramdır. Kimse bunlara helal diyemez. Allah'ın haram kıldığını helal diyen dinden çıkar. (Maide suresi 90-91).
Soru 10 - Hocam, nazar nedir? Nazardan kaçınmak için ne yapmak lazım? Ne tavsiye edersiniz?
Cevap 10-    İsabeti ayn haktır. Nazar vardır. Nazar bir göz değme olayıdır. Örnek: Baykuş örenlerde oturur. Serce onun ağsına düşer. Neden? Baykuşun gözlerinden elektrik dalgaları çıkar ve o akının alanına giren kuşlar baykuşun azgına düşer. Nazar da gözden çıkan şualardır. Korunmak için bazı şeyler vardır, onlarla korunmak olur. 1- Fatiha suresi okunur. 2 - Kalem suresinin son ayetleri okunur. 3- üçer defa İhlâs suresi okunur. 4 - üçer defa Felak, Nas suresi okunur. 5 – 11 defa salâvatı şerife okunursa inşallah nazardan korunur.
Not: Sorularınızı facebook.com/aligalip.dogan.31
[email protected]
[email protected] adreslerine sora bilirsiniz.
Soru ve cevaplarıhttp://aligalipdogan.blogspot.com/adresinden takip ede bilirsiniz.
Selam ve dualar (18.04.2013)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR