Muammer Çelik

Muammer Çelik

Siz orada ne okudunuz?

Siz orada ne okudunuz?

Bütün kâinat bir denge üzerine, bir disiplin üzerine yaratılmıştır. Yeryüzü (dünya) bir denge üzerine yaratılmıştır. Denge biraz bozulursa ifsat çıkar, çok bozulursa helak olur, külliyen bozulursa kıyamet kopar ve dünya yok olur. Güneşin bir dengesi(yörüngesi) var, Ayın bir yörüngesi var, havanın, suyun her şeyin bir dengesi ve düzeni vardır. Bu dengenin bozulmasına fesat- ifsat denir. Çoğu zaman bu ifsat insan eliyle olur. Zaten dünyaya halife olarak gönderilen insan ya koruyamadığı zaman ya da bizzat kendisi bozduğu zaman ifsat başlamış demektir. Yani insan tüketmesi gerektiğinden fazlasını tüketir, üretmesi gerekirken üretmezse denge bozulmaya başlamış demektir.

**

Dengenin bir de şöyle bir boyutu var ki; bir kg. pamukla bir kg. demir aynı ağırlıktadır, ama aynı hacimde değildirler. Onun için bir kg demiri aynı hacimde pamukla eşdeğer gibi göstermek çok büyük bir yanlış olduğu gibi; kıymet- değer açısından da durum böyledir. 10 gr. Altına nerdeyse bir ton demir alınır.

**

Şimdi bütün bunlar herkes tarafından bilinen şeyler ama maalesef çoğu zaman sosyal olaylarda bu dengeyi pek gözetmeden, işimize geldiği gibi bir değerlendirme yaparız. Adam altı sene Suudi Arabistan’da nasıl okudu, ne okudu ve hangi bilgileri okudu bilmiyorum. İnsan onu dinleyince inanası gelmiyor, insan bu kadar mı cahil olur, bu kadar mı aptal ve fanatik olur!.. Hiç mi Kur’an ve tefsir okumadın sen? Size hiç mi hadis okutmadılar veya kısası enbiyadan örnekler okumadınız? Orada nasıl bir ömür tükettiniz ben gerçekten anlamıyorum. Ben şuna yürekten inanıyorum ki bu okulun suçu değil, sizin suçunuz. Çünkü o okullarda bu ilimler öğretiliyor.

**

“…velfitnetüekberuminelkatl…” “Fitne katilden daha büyüktür.” Veya “Fitne; birçok katl meydana getirdiği/getireceği için daha büyük bir beladır.

Bu ayetin nüzulüyle ilgili olarak Abdullah bin. Cahş ve arkadaşlarının sözde haram ayda(müşriklerden) adam öldürmeleri üzerine; müşriklerin “Bak- bak Muhammedin adamları haram aylara hürmet göstermiyorlar.” iddiası üzerine nazil olmuştur. Hâlbuki Abdullah bin. Cahş “Ya Resulullah! Daha hilali görmemiştik, herhalde cemaziyelahirin son günü çıkmamıştı…” diye mazeret bildirmişti. Bu hususu Cnabı Allah şöyle açıklar: “Ey Muhammed! Sana haram aydan ve o ayda savaşmaktan soruyorlar. De ki: O ayda savaşmak büyük bir günahtır. Bununla beraber Allah yolundan alıkoymak, onu inkâr etmek, insanları Mescidi Haramdan men etmek ve halkını oradan çıkarmak Allah yanında daha büyük bir vebaldir…”(ila ahirilaye) Yani onların yaptığı sizin yaptığınızla kıyas götürmez.

**

Şimdi; Almanya’da %2 den, %5 e çıkan enflasyon oranı bizden fazlaymış!.. Vicdanın kurusun. Yani sadece üç kuruş zam gelmiş, doğruysa ki: Zaten ben buna da inanmıyorum. Bile bile dünyanın en zengin ülkesi, ekonomisi sürekli fazla veren Almanya’yı örnek veriyorlar ki, güya çarpıcı ve dikkat çekici bir örnek olsun. Yani elmayı portakalı sadece üç kuruş zamla yiyecekler. Burada (bizde) ülkenin yarısı açlık sınırında, bir yarısı da yoksulluk sınırında yaşıyor. Yapılan kıyasa bakın yahu… Dese ki: “Evet bir sıkıntı var, ama çalışırsak düzelir.”hadi neyse… Allah aşkına ne yapıyorsunuz yahu? Yani birine ufak bir tokat atmanın günahıyla, zina yapmak aynı mı? İşte günah günahtır ne fark eder mi diyeceğiz? Bir kilo demire bir kilo altın mı değişeceğiz, bu nasıl kafa?

Kur’an’da çok çeşitli denge örnekleri sunulur. Örneğin: “… hiçbir olur mu?...” sorusuyla sorulan denge soruları var ki bunlar: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” “Hiç Allah yolunda malıyla canıyla cihat edenlerle, etmeyenler bir olur mu?” “Sana fetihten önce yardım edip tasadduk edenlerle, fetihten sonra yardım edenler bir değildir.” Veya “Hiç Allah yolunda hicret edenlerle, oturanlar bir olur mu?”… şeklinde mü’minle mü’min arasındaki farkı ortaya koyduğu gibi yüzlerce ayette de kâfirle mü’min ve münafıkla mü’minin farkını ortaya koyan ayetler de mevcuttur.

**

Yahu bırak!... Bırak şu cehaleti, bırak şu inadı, hakkı, (ülül ilmi kaimen bil kıstolup) adaleti ayakta tutan ilim ehlinden ol! “Ey iman edenler! Adaleti ayakta tutan ve kendiniz, ana-babanız ve yakın akrabanız aleyhine de olsa, yalnız Allah için şahitlik eden kimseler olunuz. Zira zengin de olsa, fakir de olsa, Allah ikisine de(sizden) daha yakındır. Nefsinizin arzusuna uyarak adaletten uzaklaşmayın. Eğer dilinizi eğer, bükerseniz veya çekinirseniz, şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” Savunduğun adama da faydası olur, korkma, buna inan.


 


 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Çelik Arşivi

Arefe

27 Haziran 2023 Salı 07:00
SON YAZILAR