Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Sayın Konya Valisi ile Söyleşi

Sayın Konya Valisi ile Söyleşi

Konya Valisi Sayın Aydın Nezih Doğan’ın pek çok toplantılarda yaptığı konuşmalarda Konya meselelerini tam kavrama yanında, bunların çare ve halledilmesi konusunda yeterli bilgiler üzerinde durması dikkatimi çekmişti.
Sayın Vali Doğan'ın kariyeri yani meslekte alınan merhale hayli başarılı vazifelerle geçmiş olduğunu da öğrenmiştim.
Bazen oluveren, tepeden inme gelenlerden olmadığı belli idi.
Gelin öz geçmişini sizlere de özetle belirtivereyim.
Ankara Bâlâ'da 1962'de doğan Sayın Doğan. Öğretiminin tamamını Ankara'da yapmış. 1982'de Ankara Siyasal Bilgiler'den mezun olmuş.
Askerlik vazifesi sonrası ilk vazifesi Samsun Kaymakam adayı olarak mülki amirliğini üç yıl yaparak Konya Akarön İlçesi'ne kaymakam olmuş. Bu ara altı ay süre ABD'de eğitim almış. Demek ki Konya’yı ta o zamanlardan bilmekte.
Sırası ile Şanlıurfa Hilvan, Yozgat Çekerek kaymakamlıklarında bulunmuş.
1994'de sınavla Mülkiye Müfettişi olurken, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu sonrası TBMM Meclis Araştırma Komisyonu'nda Raportörlük yapmış.
2002'de İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği, sırasında PTT Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliği de yaparken bu vazifeden ayrıldığında valilik vazifesi başlamış.
2006'da Tekirdağ’a vali olarak atanan Sayın Doğan üç yıl sonra
2009 yılında Konya Valiliği'ne atanmış halen devam etmekte.
***
Sayın Vali’nin bu duygu içinde oluşumunu birde bizzat kendileri ile söyleşi yaparak öğrenmek isteğimle, ziyaret talebim olmuştu.
Tabii ziyaretler öyle hemencecik olamazdı ama programlara bakarak araya sıkıştırabilen gerek İl Basın ve halkla İlişkiler Müdür V. Sayın Fazilet Ulu, gerekse Özel Kalem Müdür Yrd. Sayın Mesude Yağmur Hanımefendiler kısa zaman içinde gün tayin edebilip üç gün önce telefonla bildirdiler.
Geçtiğimiz Pazartesi günü makama girmiş olduk. Selam hal hatır sonrası hemen konuya girdim.
“Sayın Valim yaşamımda Kaymakam ve Valilerin köy, kasaba ve ilçeleri ziyaretleri.
Ora halkınca bir gurur ve sevinç vesilesi olduğunu müşahede etmişimdir.
Herhalde bu düşünce sizde de vardır. Konya’nın hayli köylerini gezebildiniz mi?”
“Elbette güzel bir işlemdir ama bendeniz bu yerlerdeki meseleleri kaymakamların uhdesinde yapılmasını yeğlerken tarafımdan takibi de yapılmakta.
 Ayrıca Vali ve Kaymakamların önderliğinde İl Özel İdareleri ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri aracılığıyla mahalli imkânları da göz önünde bulundurarak KÖYDES adı altında bir proje geliştirilmiştir.
 Bu proje öncelikle, su kaynağı olan, olmayan su götürülememiş köyler, su kaynağı ve sistemi olan ancak çalıştırılamayan köyler (motor, trafo, enerji nakil hattı, depo kaçağı vs.) üzerinde durulmaktadır..
Hiç yolu olmayan veya ham yolları olan, stabilize kaplama yolu acil onarım isteyen köyler,(heyelan, sel hasarları vs.) sanat yapıları hazırlanmış, tesviyesi bitmiş, yolların stabilize kaplanması, standardı düşük stabilize oluşumu ile yolların ıslahı ve asfalt kaplanması gibi işlemler KÖYDES Projesi kapsamına alınmış ve yürütülmektedir.
Keza on bin nüfustan az olan belediyeler için de BELDES tatbiki bulunmakta bu kasabaların altyapı, yol, imar ve şebekeli su tesisi gibi lüzumlu işlemler de bilhassa malzeme yardımı olmaktadır.”
***
“Malumunuz KOP Projesi ile Konya hatta Aksaray Ovası tarım sulaması işleminde problem bulunmakta izale için KOP Projesi yürütülmekte.
 Öncelikle Mavi Tünel'i yaptık ama buna destek verecek Avşar ve diğer ek barajların ihalesi yakında yapıldı galiba.
Ayrıca bize bir damacana su gerekirken bunun bir sürahisini Beyşehir Gölü tamamlamakta. Mavi Tünel ise birkaç su bardağı ilave edecek.
Bunlarla ovanın bir kısmını doyursak ta asıl büyük bir arazinin doyurmasını temin edemez.
Doyurmak için neler düşünmekteyiz? Hirfanlı’dan su getirebilmek üzerinde duruluyor mu?”
“KOP ile özellikle Konya ve Karaman Ovaları'nın sulanması hedeflenmektedir. Ayrıca proje bünyesinde Konya, Karaman ve Aksaray şehir merkezlerinin içme, kullanma, sanayi suyu ihtiyaçlarının karşılanması ve hidroelektrik enerji üretimi de bulunmaktadır.
Bu proje tamamlandığında, kendisine yetmeyen su kaynaklarının denizlere döküldüğü Konya Ovası’nın suya hasreti dindirilecek, şehrin uzun süreli içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacaktır. Göksu Havzası'ndan Konya Kapalı Havzası'na yılda 414 milyon m³ su aktarılacaktır.
 (KOP) kapsamında olan ve Akdeniz’e boşalan Gembos Havzası sularını, Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı ve 15,8 km’lik derivasyon kanalı vasıtasıyla Beyşehir Gölü’ne aktarılması planlanmıştır.
Son 3 yılda ortalama yıllık 180 milyon m³ Beyşehir Gölü'ne su aktarılmıştır. Ülkemizin ilk sulama projesi ve GAP’tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliklerini taşıyan, Konya’nın su rüyasını gerçekleştirmek için DSİ tarafından uygulanmaya başlanan KOP, toplam 16 projeden meydana gelmektedir. Bunlardan 14 adedi sulama, 1 adedi hizmet ve 1 adedi de enerji projesidir.
Ayrıca kullanılan sudan ekonomik istifade ile bol harcamanın önüne geçerek hayli ve su miktarını da azaltmamış olarak istifade edilme yoluna gidilmektedir.
Konya Ovası'nı sulayabildiğimiz kadarına çaba göstereceğiz imkan bulamayıp sulayamadığımız yerler kalabilirse onlarda rahmet den istifade edecekleri tabiidir.”
***
Anlatılanlardan da anlaşıldığı gibi her konuya yakinen müdrik olduğu anlaşılan Sayın Doğan ile Konya yolları üzerindeki söyleşiye gelecek yazıda devam edelim.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR