Adem Turan

Adem Turan

Sanayici üretmeli…

Sanayici üretmeli…

Ne zaman ekonomi sohbetleri yapılsa insanlar ticaretten, işlerin kötü olmasından şikayette bulunuyor. Öncelikle nakit sıkıntısından bahsediliyor, ardından iş var çalışıyoruz ama tahsilat olmuyor diye serzenişte bulunuyorlar.

Elbette bunun bir çok nedeni mevcut. Ancak en bariz sebebi döviz ve faiz getirilerinin yüksek olması aşikardır. Bu sebeple elinde nakidi olan sanayici, tüccar; Ya döviz aldı ya da garanti olsun diyerek parasını faizi en çok veren bankaya yatırdı. Faizden doğan gelirlerini kullanıp rahatına bakıyor. İşte tam bu yüzden Cenab-ı Hakk faizden uzak durmamızı emretmiştir.

Hal böyle olunca vatandaşta alışveriş ve diğer ödemeleri kredi kartı vasıtasıyla gerçekleştiriyor. Bunun en büyük göstergesi Kurban Bayramı için yapılan alışveriş verileri…

10-14 Ağustos tarihlerine denk gelen Kurban Bayramı ve arife gününde kartlarla 7,7 milyar TL tutarında ödeme yapıldı. Bu değer, 2018 yılının Kurban Bayramına göre kartlı ödemelerde yüzde 24 oranında büyüme olduğunu gösteriyor.

Kurban Bayramı’nda yapılan kartlı ödemeler sektör bazlı incelendiğinde en fazla ödemenin yüzde 21 pay ile market ve AVM sektöründe gerçekleştiği görülüyor. Market ve AVM sektörünü yüzde 15 pay ile akaryakıt istasyonları ve yüzde 11 pay ile giyim ve aksesuar sektörleri takip ederken, yüzde 8 pay ile yemek sektörü ve yine yüzde 8 pay ile çeşitli gıda sektörü en fazla kartlı ödeme yapılan diğer sektörler arasında yer aldı.

Bankaların cenderesinden kurtulmak için, sanayicilerimizin üretime ağırlık verip, yeni yatırım alanları geliştirerek, hem üretimi artırmalı hem de istihdama destek olmaları gerekmektedir.

Devletimiz de üreticinin yanında olup çeşitli istihdam desteği sunmaktadır.

2019 yılında istihdam teşviklerini başlıklar halinde şu şekildedir;

Yeni istihdama ücret desteği,

Kısa çalışma ödeneği

Asgari ücret desteği,

Düzenli ödemeye devamlı destek,

Yeni istihdamın SGK primine, vergisine destek,

Önce işbaşı eğitim sonra istihdam desteği,

Kalkınmaya ilave destek,

İhtiyacınıza uygun, nitelikli işgücü eğitimine tam destek.

Bunlarda işverene can suyu olmaktadır. Bol kazançlı ve bereketli günler dileği ile

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR