Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Sanayi ve Ticaretimiz Nerede idi(!)? Neler Oluştu?

Sanayi ve Ticaretimiz Nerede idi(!)? Neler Oluştu?

Nereden, nereye de diyebileceğimiz bir ortam doğdu. Bu gelişmeyi 1949’da söyleseler “hayal” denilerek karşılanırdı!
Bunları davet edildiğim KTO, KSO, KBO ve Konya Vergi Dairesi Md.’nün üstlendiği 2011 Ekonomi Ödülleri verimi toplantısına giderken düşünmekte idim.
Konya otoraylarının eskimesi ve yalpalayarak yavaş gittiği gibi bizde de yaşlılık başlayınca sefer olmayan KTO’ya kadar yavaş yavaş yalpalayarak giderken. Bellek yıllar evveldeki Türkiye’nin Anadolu’daki sanayi ve toptan ticaretsiz günleri dans etmeye başladı göz önümde.
Öyle ya. Cumhuriyet kuruluşunun onuncu yılına kadar hızlı bir atılımla gidip, hakikati anlatan Onuncu Yıl Marşı’ndaki “Demirağlarla ördük yurdu dört baştan.” Gibi.
Bursa Merinos Ereğli Bez, SEKA ve çeşitli yerlerde dört şeker fabrikası ardından uçak sanayi başlatan rahmetli Nuri Demirağ’ın Atatürk tarafından ihalesi yaptırılan altmış uçağın uçak bombası yapan rahmetli Şakir Zümre’nin çalışmaları onun vefatı ile iptal edilmekle kalmayıp iflaslarına bile çalışıldığı yıllar…
Bir km. demiryolu, karayolu yanında üstelik devlet tesisleri de yapılmazken köylülere bedenen kazma kürekleri ile yol yaptırmalar, yapamazlarsa altı lira vergi veya hapis cezası ödentileri yanında.
Sanayici olmak isteyenlere bağ olarak konulan 2,5 beygirlik motor üzerinde iş yapana varlık vergisi yüklenmesi ile sanayinin ilerleyememesi. Toptan ticaretin, İstanbul’daki açık veya gizli olarak azınlıkların Türk ortakları ile yapabilmesi. Anadolu’da toptancı bile bulunmadığı 1938 - 1950 yılları arası sadece buğday ve bakliyat ihracatı ile silgi ve kaleme kadar ithalat yapımıyla geçinilen verimsiz yıllar.
Bunları bilemeyen veya bilemezlikten gelip demokrasi havariliği yapan elitler ve torunlarının hala bu yöndeki düşünceleri.
Hele Kızıl Sultan diye lekelemeye çalıştıkları Sultan II. Abdülhamid Han’ın yaptırdığı sanayi mekteplerine ilave yapılmazken kitaplarının bile devletçe basılmadığı, mezunların mesleğinde iş bulamayıp adliye memuru Gedikli Çavuş (Astsubay) vb. gibi yerlere zor yerleşebilenler…
Ne olurdu bunların tam tersi olarak ilerlemeyi göze alan Atatürk’ü sadece nutuklarıyla arkalarına alıp kükreşirler iken onun ileri ekonomisini de ele alıp ilerleselerdi!
Düşünün boşa giden 12 yıl içinde uçak sanayimiz de başka sanayimizde olur, bu günlerin ilerlemesi o günlerde başlamış olsaydı şimdi büyük bir Türkiye olmaz mı idi?
Geçen geçti hayıflanmak kaldı tabii derken, zar zor ulaştığım KTO önünde bekleyen vasıtaya binip Rixos Otel’e doğru yol aldık.
Şehir içinde kar atışı yokken esentepe esenliğini gösterip tipili kar yapınca zar zor içeriye girip toplantıya katılmış oldum.
***
 İş adamlarının, vergi rekortmeni, ihracat ile döviz kazandıranlar, ilk beş yüze girenler ve en çok tescil yapan üretim odaklı tarımsal işletmelerin sahiplerine verilen altın, gümüş, bronz madalya ve takdirname verilme toplantısı başlarken etrafıma baktığımda koca salon hınca hınç dolu ve yarıdan fazlası bunları alan iş adamları hazır ve nazırdı..
Nasıl iftihar edilmez? Hatta bendeniz gibi geçmiş yılları bilenlerin gözlerinde yaş birikmez?
Yine de şükür. Bakın iş adamları bu ilerleme ile de kalmak istemiyor nerede ise hepsi fezaya ulaşma çabası görünümünde. Konuşmaların tümü değil özetin özetini bile alabileceğim konuşmaları dinleyelim.
KTO Başkanı Sayın Selçuk Öztürk geniş konuşmasındaki özel vurgu.
“… Türkiye ihracatı son 10 yılda 4,5 misli artarken Konya ihracatı 12 misli artış gösterdi. Konya’mız ekonomi alanında hızlı bir gelişme kaydetti. Kısaca Konya’mız aldığının karşılığını veriyor. Şehrimize özel ekonomi bölgelerinin kazandırılması çok önemli. Bahsettiğimiz hedeflere 2023 yılında Horasan Erleri olarak ulaşacağız. Türkiye’yi hak ettiği yerlere getirmek için Konya iş âlemi olarak ülke ülke gezmeye devam edeceğiz…”.
KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ise, “… Bizleri burada toplayan bu değerlerdir. 168 ülkeye 1 milyon 200 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Ancak bu rakam yeterli değil. Konya’mız bir kavşak noktasına olmasına rağmen göz ardı edilmektedir. Konya-Mersin liman hattının bir an önce yapılmasını istiyoruz. Uluslar arası havaalanı ihtiyacı da giderek artıyor. Özel ekonomisi bölgesinin şehrimizde oluşturulması gerekiyor. Konya, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından nitelikli sıçramaya en uygun 4. il oldu….”
KBO Başkanı M. Uğur Kaleli, “… Merhum Turgut Özal ile birlikte dışa açılan ekonomi sayesinde bugünlerimize geldik. 10 yıl önce ihracat ve kişi başına düşen milli gelir ile günümüzdeki rakamları kıyasladığımızda ortaya ciddi değişimler çıkıyor. Şu ana kadar gerçekleştirilen başarılara bakarak Başbakanımızın ortaya koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat ve 25 bin dolarlık kişi başı gelir hedefi gerçekleştirilmeyecek bir hedef değil. Yıllardır sağlanamayan kamu ve özel sektör iletişimi bu hükümet sayesinde sağlandı. Hâkim devlet yerine hakem devlet anlayışı geliştirildi. Aktif dış politika sayesinde kalkınma ve istikrarın merkezi olacağız. Konya ulaşan ve ulaşabilen şehir olacak. Devam eden ve tamamlanan projelerle Konya tarımsal ekonomide de bir başkent olacak. Konya demek güven demek, sadakat demektir. Konyalı demek iddia sahibi, özgüven sahibi ve bir ve beraber olmak demektir….”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek “…Bugün 1 milyonun üzerindeki nüfusu, sanayisi, ticareti ve ekonomisi ile örnek bir şehir olduk. 70’li yıllarda Konya’da ticaret, ekonomi dediğimizde birkaç un fabrikasından başka bir şey yoktu. Şu anda burada bulunan sanayicilerimiz köklü ticaret geçmişleri sayesinde o birkaç un fabrikalarını dev yatırımlara, fabrikalara dönüştürdü ve Türkiye ekonomisine can vermeye devam ediyor….”
Konya Valisi Sayın Aydın Nezih Doğan “…Dünyanın en büyük 10. ekonomisi olmanın hedeflendiğini ve 2023 vizyonunun konuşulduğu bu günler de hedeflerin, bu çalışmalarla hayal dahi edilemeyecek ileriye ulaşmıştır. Konya’nın ihracatta önemli bir ivme yakaladı…”
AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, “…Aşık Veysel’in ‘Tilki gölgesine aslan gizlenmez, Yiğidin gölgesi kendinden olur” dizelerini okuyarak “Konya’nın gölgesinin kendisinden olacak. Kartlar yeniden karılıyor…”
İftihar duyguları içinde ödüller verilince dışarıdaki artan tipi içinde dönüş yolu alırken gözümüz yolda idi. Bellek yıllar evvelinin kar ve tipi yolculuklarını getirdi ama yerimiz kalmadı…
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR