Şengül Ayva

Şengül Ayva

Sadık Dost Panzehir Sadık Olmayan Dost Zehirdir 

Sadık Dost Panzehir Sadık Olmayan Dost Zehirdir 

Uzlet sadık dosta vuslattır. 

‘Sizin tek dostunuz ve yardımcınız benim’ der Rabbimiz. O halde hem dost olacak hem de bize her zaman yardım edecek. Bize panzehir olacak. 

Dünyadaki dostlukların çoğu zehirdir. Fazla anlam yüklemekten dolayı zehirleniriz. Verdiğimiz duyguların karşılığı bizi içten yalnızlığa doğru sürükler. 

***

Dünyalık dostlar Rabbimizle aramızda zehir, Allah dostları panzehir olur. Dostlarınızı buna göre seçmek gerekir. Sizi yalnızlığa sürüklemeyecek, Rabbiyle buluşturacak ki panzehir olsun. 

İnsanın yalnızlık hali başkalarıyla geçirdiği halden başkadır. İnsanlardan belli bir süreliğine uzak kalan insan içerisindeki hakikatleri anladığı haldedir. Nefsinden gelen sesleri başkalarıyla birlikteyken anlayamaz. 

***

Nefisten gelen kötü ve karışık sesleri kendi başınayken hisseder ve manevi seslerden ayırır. Nefsini hesaba çekecek vakti sadece yalnızken bulur. Yalnız kalmayan insan başkalarına takıldığı için hataları ve kusurları başkalarına yükler. Böyle olunca hayatında büyük afetler yaşar. 

***

Kendi haline dönen yalnız kalan insan kusurları ve hataları kendinde görerek başkalarını affetmesi kolay olur. Kolay kolay sinirlenmez. Başkalarını suçlamaz.  Ve onlardaki kusuru kendinden bilir. Aradaki mesafeyi korur. 

Başkalarından gelen nasihatleri insan yalnızken düşünür ve idrak eder. Bu nasihatin kuldan değil Hak’tan olduğunu bilir

 

YA ATEŞE YAKLAŞ YA GÜNEŞE

Kalbinden gelen seslerin rahmani veya şeytani olduğunu anlaması uzlete bağlıdır. 

Kalp insanı doğruya sevk eden bir araçtır. Gerçek dost kalptedir. Her duyguyu kalpten hissederiz.

Ateş yakar, güneş ısıtır. İkisi de ısınmak içindir. Ama ateş yakarak ısıtır. Güneş ışıklarıyla ısıtır. 

***

Halkla olmak ateş, Hak ile olmak güneştir. Halka ne kadar yaklaşırsan o kadar yakar. Ateşle temas edenin temas ettiği yer acır. Elini tutsa eli yanar. 

Güneşle olan verdiği ışıklarla nurlanır. İçi ısınır. Hak ile olmak böyledir. 

Ateşe ne kadar yaklaşırsan o kadar yakar. Kül eder. Güneşe ne kadar yaklaşırsan o kadar ışığı gelir. Isıtır. 

Kalp Hakka yakın yaratılmıştır. Nur doludur. Nurlar güneş gibi parlamak ışık yaymak ister. Halkla olunca nurlar açığa çıkamaz. 

***

Uzlet kalpteki nuru dışarı çıkarır. Dolar, taşar. Bu nurdan halkta nasiplenir. Uzlet bu nuru ortaya çıkarmaya ışıklar saçmaya yarar. Kendine faydası olan başkalarına da fayda sağlar. 

Kalbini dinleyen insan doğruya yaklaşır. 

Yalnız kalan kalbini dinler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şengül Ayva Arşivi
SON YAZILAR