Ramazan Kural

Ramazan Kural

Rebiülevvel

Rebiülevvel

Kameri yılın saferden sonra gelen üçüncü ayına rebîü’l-evvel birinci rebî  dördüncü ayına da rebîü’l-âhir  sonuncu rebî‘ veya rebîü’s-sânî ikinci rebî denir. 

Sözlükte “bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket” gibi anlamlara gelen rebî‘ Arapça’da hem ay hem de mevsim adı olarak kullanılır.

Sevgili peygamberimiz Hazreti Muhammed'in doğduğu gece olan Mevlid Kandili'ni de içinde barındıran Rebiyülevvel ayı, bu yıl 29 Ekim - 27 Kasım tarihleri arasında idrak edilecek. İslâm tarihinde rebiyülevvel ayının önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber genel kabule göre Rebîülevvel ayının 12’sinde Pazartesi günü dünyaya gelmiş ve bugünün kutlanması Müslüman toplumlarda bir mevlid geleneği oluşturmuştur. İslâm tarihinde bir dönüm noktası sayılan hicret de rebîülevvel ayında gerçekleşmiştir.     

Bu ay içinde mümkün olduğu kadar Resûlüllah için çokça salât ü selâm (salât-ı nariye, salât-ı münciye ve salât-ı Fethiye gibi salavatlar) okumak faydalıdır.

Bu gecenin mânevî duygu ve zenginliğini  istifade edebilmek için , tesbih namazı kılınması ve  imkanı olan kardeşlerimizin bir  Hatimi enbiya  yapmalıdır.

"Ya Rabbi, niyet eyledim rıza-i şerifin için Tesbih namazına. Ya Rabbi, bu gece teşrifleriyle âlemleri nura gark ettiğin sevgili Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben aciz kulunu da afv ı ilâhine, feyzi-i ilâhine mazhar eyle, Allahü Ekler."

Kur'an okumak (Kur'an-ı Azimüşşanın beşinci suresi olan Enam suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvelayının 18. Tesmiye gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.   

Bu aya özel bir ibadet şekli bulunmamakla birlikte Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının üçüncüsü olan Rebiülevvel ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli kaza namazı kılmalıyız. Bununla birlikte Rebiulevvel Ayı aynı zamanda Mevlid Kandilini yani Hz. Muhammed’in doğum gününü içinde bulundurduğu için bolca salavat getirilmesi gerekiyor.

Bugün her zamanki gibi bayram olsun, hüzünler dönüşsün sevince. Rabbim yaralarımızı sarsın, Kalbimizdeki marazları gidersin Şafi namıyla.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR