Ramazan Kural

Ramazan Kural

Ramazanın son günlerini iyi değerlendirelim

Ramazanın son günlerini iyi değerlendirelim

11 ay yolunu gözlediğimiz ramazan ayının son günlerini yaşıyoruz. Acaba ramazan ayının nimetlerinden faydalanabildik mi? Bu ayda hepimiz kötü alışkanlıklarımızı gözden geçirdik mi? Bol bol ibadet edip son günlerini elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışmalıyız. 

Bir Ramazan ayını daha geride bırakıyoruz. Müslüman âlemi için çok önemli olan bu ayda yaşananlara baktığımızda kötü huyların, cehaletin ve hastalıkların cirit attığı ve toplum olarak çok canımızın yandığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ramazan ayında teravih namazlarına gidemememiz, eskisi gibi evlerde arkadaş gruplarımızla kuran ziyafeti veremememiz; kardeşlik, sevgi ve yardımlaşmanın arttığı bu mübarek ayda hastalıklar yüzünden ramazan ayını buruk geçirmemize neden oldu…

Kuran-ı Kerim’de bin aydan daha faziletli diye bildirilen Kadir Gecesi’nin kıymetini çok iyi bilen Peygamber Efendimiz (sav) Ramazan’ın son on gününde çokça ibadet ederdi. (Müslim)

Kadir gecesinin kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran âlimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir.

 Zira Kadir gecesinin bildirilmesi halinde Müslümanlar sadece o geceyi ibadetle geçirmekle yetinebilirlerdi. Ama tam olarak bilinmemesi nedeniyle müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. 

Hz. Aişe (r.a.) dan yapılan rivayete göre, Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur “Bana Kadir Gecesi gösterildi, sonra unuttum; artık onu Ramazan'ın son on gününde arayın.”

Kadir Gecesi, insanlığa dünya ve ahret mutluluğunu getiren Kuran-ı Kerim’in indirildiği gece. Kuran’ın Ramazan ayı içerisinde yer alan bu özel gecede indirilmesinin kazandırdığı değer nedeniyle Kadir Gecesi olarak anılıyor.  

Bu özel gecenin Ramazan ayında olduğu kesin ancak İslam âlemi Kadir Gecesi’ni genellikle Ramazan ayının son 10 günü içerisinde ve tek günlerde olduğu rivayet edilmiştir. İslam alemi bin aydan hayırlı kadir gecesini ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edip cumartesi günü kadir gecesini en iyi şekilde geçirmemizi yüce rabbimden niyaz ederim. 

Bu gecede rabbim dualarımı kabul edip, üzerimizdeki belalardan, musibetlerden, hastalıklardan bizleri korusun. 

Sevgi söze dolarsa dua olur, dua Allah'a ulaşırsa nur olur, aynı yolda birleşen dualarımızın nur'a dönüşüp Rabbimize ulаşmаsı dileği ile Kadir gecemiz Mübarek Olsun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR