Meryem Güler

Meryem Güler

Ramazan’da kilo almamak için

Ramazan’da kilo almamak için

Ramazan’da hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Kilo verme sürecinde olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez.  Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır.  Bu durum kilo artışına sebep olur. Ramazan’da kendimizi yormamak için hareketsiz kalmaya meylimiz artar. Bu sebeple Ramazan ayında yeterli ve dengeli yemeye özen göstermeyenler, az ve sık beslenmeyenler bu ayı kilo alarak bitirirler.

**

Peki nasıl bir yol izlemelisiniz? Az ve sık beslenme ilkesini uygulayarak öğünlerinizi Sahur, Hafif İftar, Akşam yemeği ve Ara Öğün şeklinde düzenlemenizde yarar var.

**

Sahura kalktığınızda midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçmelisiniz. Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, Kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. Çalışma temposu yoğun olanlar fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka sahurda yeterli su tüketmeliler.

**

İftara bir çorba ile başlayıp ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçebilirsiniz. İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile hafif başlayarak, normal yemeğe ise saat 20.00 sıralarında geçilmesi daha uygundur. Başlangıç için çok sıcak olmayan ılık çorba en uygun yiyecektir. Bağırsak probleminiz varsa çorbanıza bulgur, mercimek, karabuğday gibi doğal lif ilavesi yapabilirsiniz. Ekmeği tam buğday tercih edebilirsiniz. 

**

Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamurlu ve kızartma işlemine uğramış bir tatlı olmamasına dikkat ederek sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir, haftada 1-2 kez sütlü tatlı yiyebilirsiniz. Ancak hemen yemek üzerine değil iftardan 1- 2 saat sonra yenilmesi daha iyi olur.

**

Ramazanda Kilo Almamak İçin:

-Sakın gece yatarken niyet edip uyumayın mutlaka sahura kalkın.

-İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğüne sığdırmayın.

-Bol su içmeyi unutmayın.

-Tatlı tercihlerinizi sütlü tatlı olarak yapın.

-Meyve sebze tüketiminizi arttırın.

-Haftada 2 kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın.

-İftardan 1–2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın.

-Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.

-Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin.

Ramazan ayının hem ruhumuza hem bedenimize şifa olması dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Meryem Güler Arşivi
SON YAZILAR