Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Ramazan'a Hazırlık

Ramazan'a Hazırlık

Hayâtın her aşamasında hazırlık safhasından geçeriz. Bebeklik, çocukluk devresine hazırlıktır. Bebeklik döneminde fiziksel ve ruhsal yönden iyi yetişen bireyin, çocukluk dönemi güzel geçer. Çocukluk dönemi de gençlik dönemi hazırlığıdır. Çocukluğunda sağlam bir eğitim alan genç bireyin gençliği genellikle problemsiz geçer. Gençlik devresi de olgunluk dönemine bir hazırlıktır. Gençlik devresinde, alt hazırlık safhalarında güzel yetişen bireyin, olgunluk döneminde kendisinden ideal davranışlar sâdır olur.
Güzel dinimizin sene içinde güzel günleri, geceleri ve ayları vardır. Üç aylarımız da bu güzelliklerimizdendir. Üç aylar hepimizin bildiği gibi Recep, Şâban ve Ramazan aylarıdır. Recep, Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Aynı zamanda Şâban ayına hazırlık ayıdır. Şaban ayı kâinâtın Yüce Nebisi Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm’ın ayıdır. Şâban ayında o kutlu Nebi’yi çokça anarız. Ancak O’nu anmak için kalbin temiz, arı, duru olması lâzımdır. O pak Nebi’nin ismini ananların da pak ve temiz olması gerek. Dilin, kalbin, gönlün, zihnin temiz olması elzemdir O’nu anmak için. Recep ayında dil, kalp, gönül tevhitle Hakk’ın zikriyle temizlenir, arınır. Yâni Recep, Şâban ayını güzel geçirmeye hazırlık devresidir. Şâban da on bir ayın sultânı Ramazan ayını güzel geçirmeye bir hazırlık evresidir. Recep ayında kalp, zikir ve tesbihatlarla terbiyelenir. Zihin temizlenir, kalp aklanır. Sonra Ramazan’a ulaşılır, rahmete kavuşulur. Recep ve Şâban aylarında Ramazan’a güzel hazırlanan Müslümanlar Ramazan ayını istenilen ölçülerde geçirirler. Rahmet ve feyzi ilâhinin bol bol yağdığı Ramazan ayından lâyığı veçhi ile istifâde etmek hazırlık devresi olan Recep ve Şâban aylarını iyi değerlendirmeye bağlıdır.
Ramazan’a tüm Müslümanlar hem maddi hem mânevi temizlik yaparak hazırlanırlar. Eskiden Ramazan öncesi evler temizlenir, reçeller, turşular, yufka ekmekleri yapılır herkes bir gayret ve heyecanla evlerinin duvarlarını badana boya yaparlardı. Önceden insanlar her işlerini kendileri becerirlerdi şimdilerde her şey hazır. Paran var ise mesele yok. Yeter ki paran olsun. Her şey para ile yapılıyor, yaptırılıyor. Bu sebeple de insanlar hazırcılığa alıştılar. Ramazan için, içinde bulunduğumuz mekanlar temizlenerek hazırlanır. Recep ve Şaban aylarında da kalpler temizlenir, gönüller Allah sevgisi ile nurlanır, Rasûllullah muhabbeti ile güçlenir. Böylece Ramazan’a güzel hazırlanan Müslümanlar ancak ondan yeterince istifâde edebilirler.
Ramazan ayının değerini idrak eden Müslümanlar hazırlık devrelerini inşallah güzel tamamlamaya gayret ettiler. Evler mekânlar temizlendi, gönüllerse hâ kezâ. Hatta bâzı kardeşlerimiz Kur’an ayı olan Ramazan’a hazırlık olması açısından bir hafta öncesinden mukâbelelerine de başladılar. Ramazan’a güzel karşılamaya hazırlanan kardeşlerimizden Allah (c.c) râzı olsun.
Ramazan geliyor rahmeti ile bereketi ve ilâhi feyizleri ile…
Sevinçliyiz Ramazan geliyor. Ümitliyiz, günahlarımızdan kurtulacağız inşallah…
Bu Ramazan, ahlakımızı daha bir düzelteceğimize inanıyoruz…
Rabbim niyetlerimize dilek ve isteklerimize en âlî şekilde mukâbele buyursun. Cuma günü inşaALLAH erişeceğimiz Ramazan’ı şerifinizi şimdiden tebrik ediyor lâyıkıyla istifâdeler diliyorum efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR