Oğuzhan Kara

Oğuzhan Kara

RAMAZAN  VE ORUÇ

RAMAZAN  VE ORUÇ

 

Alemlerin Rabbi, rahman ve rahim olan, din gününün sahibi, yaratan, yaşatan, yöneten, rızık veren, kendisine kulluk yapılan, rızası gözetilen ve kendisinden yardım istenilen Allah’a hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e salat ve selam olsun.

  Evveli  rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından azad  edilmek olan ramazan  ayına kavuşmanın mutluğunu yaşıyoruz. Ve ramazan ayına ulaştırılan mü’minler olarak “Öyle ise içinizden kim bu aya  ulaşırsa, onda oruç tutsun.”  İlahi emrine itaat ediyoruz. Rabbimiz emretti ği için   imsaktan iftara kadar kendimizi tutuyoruz.  Ramazan ayı vesilesiyle Rabbimizin  rahmetine, merhametine ve affına  nail olmak için orucumuzu bütün bedenimizle tutuyoruz.  Evlerimizde bulunduğumuz bu ramazan ayında “kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun” ilahi ikazı gereği  kendimizi ve ailemizi   ahlaki olmayan yayın ve içeriklerden koruyoruz.  İzlediklerimizin  ve dinlediklerimizin, dilimizi de etkileyeceğinin şuurunda oluyoruz.    Nebevi çağrıyı  hiç unutmuyoruz:                                                                                                                                                                                 “ Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona birisi sataşır veya küfrederse, “Ben oruçluyum” desin...”                                                                                                                                         

 Oruçlu iken helal olan yiyecekleri ve içecekleri  bile damağımıza  almadığımızı unutmayacağız. Salgın hastalık nedeniyle aynı sofrada buluşamadığımız komşularımıza çorbamızı iftardan önce ulaştıracağız. İftarımızı helal olan, israfın da olmadığı  sofralarda açacağız. Dinimiz islamın uygun görmediği yiyecek ve içeceklerle orucumuzu zayi etmeyeceğiz. (bilhassa dumanla ) Minarelerden yükselen Allah-ü Ekber nidalarıyla; bizleri  yediren, içeren ve bize Müslüman olmayı nasib eden Allah'a hamdolsun  diyerek orucumuzu açacağız.

Niyet ettim akşama kadar aç susuz beklemeye değil;  niyet ettim Allah’a karşı gelmekten sakınmak için oruç tutmaya diyeceğiz . Allah rızası için imsaktan  iftar  vaktine kadar tuttuğumuz orucumuza iftar sofralarımızda kendi ellerimizle zarar vermeyeceğiz. İftara  kadar tutuğumuz dilimizi kardeşlerimize iftira atarak kirletmeyeceğiz. İmsaktan iftara kadar tuttuğumuz oruç  içimizden ve dışımızdan gelebilecek kötülüklere kalkan olacak. Peygamber Efendimiz (s.a.v)in ikazını unutmayacağız:  “Oruç tutan öyle insanlar vardır ki, oruçlarından geriye sadece açlık ve susuzluk kalır.”

Bu ramazan ayında tuttuğumuz orucumuz bizi  tutacak. Hiç kimseye iftira atmadığımız gibi , eşimizin, komşumuzun,   arkadaşımızın, akrabamızın da gıybetini yapmayacağız.  Yalanın pembesinin, beyazının, büyüğünün, küçüğünün olmadığını bilerek  her zaman dosdoğru olacağız. Ölçüde ve tartıda hile yapmayarak rızkımızı helal kazanacağız.  Orucumuzu Peygamber Efendimiz (s.a.v) in "Bir kimse oruçlu olduğu halde yalanı, dedikoduyu, yalanla iş görmeyi bırakmazsa Allah'ın, onun yemesini, içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur.”  ikazını  hafızamızdan çıkarmadan tutacağız.

Ramazan günlerini fırsat bilip “Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” diye buyrulan Nebevi daveti uygulayacağız. Mahallemizde, şehrimizde, memleketimizde, islam beldelerinde ve diğer ülkelerde zor durumda olan kardeşlerimizin dertleriyle dertlenip onlara derman olma gayretinde olacağız.

                                                                                                                                                                                                   Ramazan ayının gündüzlerinde tuttuğumuz oruçlarımız ramazanın  gecesinde  elimizi, dilimizi, gözümüzü, kulağımızı da günahlara karşı tutacak .Ve bu oruçlarımız vesilesiyle ''Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez." hadis-i şerifine mazhar olacağız. 

Gündüzünde  oruçlu olduğumuz bu ramazan ayının gecelerinde elimizde Kur’an, dilimizde zikir, gözümüzde  Kabe, heyecanımızda vahdet , gönlümüzde Allah rızası olacak ve dua dua yalvaracağız Alemlerin Rabbine:  “..Ey Rabbimiz! Biz inandık, bizi bağışla, bize merhamet et, sen merhamet edenlerin en hayırlısısın.” (Müminun Sûresi 109)

 

                                                                                                                                              Allah’a emanet olunuz.

                                                                                           

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Oğuzhan Kara Arşivi
SON YAZILAR