Ramazan Kural

Ramazan Kural

Ramazan ayı dualar ve ibadet ayı

Ramazan ayı dualar ve ibadet ayı

Üç ayların sonuncusu olan ramazan ayına geçen hafta sahura kalkarak başladık. 11 ayın sultanı ramazanı şerif en iyi şekilde geçirmeliyiz.

Ramazan ayında her Müslüman oruç tutarak, ibadetini yerine getirir. Fakat Ramazan ayında sadece oruç tutmak yeterli değildir. Çeşitli ibadetler yaparak, bu mübarek ayı bir Müslüman olarak daha doğru ve verimli geçirebiliriz.

Ramazan ayında özellikle teravih namazları kılmak, Kuran okumak ve bunların her birini cemaatle beraber yapmak çok sevaptır. Maalesef bu sene ramazan ayında corona virüs sebebiyle teravi namazımızı vakit namazlarımızı kıldığımız gibi evimizde kılıyoruz. Rabbim kıldığımız namazları ve yaptığımız duaları kabul etsin.

Kur’an-ı Kerim Ramazanı şerifte nazil olduğu aydır. Her zaman kuranı kerimi okumalıyız. Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim ile ilişkimiz daha çok artırmalı ve en az bir mukabele okumaya gayret etmeliyiz. Kur’an okumayı bilmiyorsak bu ayı iyi bir fırsat bilerek öğrenmeye gayret etmeliyiz.

Bu bakımdan Kuranı kerim ile Ramazan ayı arasındaki derin yakınlık ve ince irtibatın çok iyi idrak etmemiz gerekir.

Peygamber Efendimiz( s.a.v bilhassa Ramazan ayında Kur’an-ı Kerime daha fazla ehemmiyet verirdi. Dostu Cebrail (a.s.) ile bu ayda her gece Kuranı Kerim’i mukabele ederlerdi. Vefatından önceki Ramazan’da ise bu mukabeleyi iki kere yapmışlardı. ( Müslim, Fedail) Resulullah, Kuranı Kerimi, Cebrail (a.s.) sonra bazı sahabeleriyle de mukabele ederdi. (Ahmed, )

Ramazan ayı oruç ayıdır. Oruç madden ve manen kişiyi olgunluğu eriştiren kemale ulaştıran bir ibadettir. Oruç ibadeti için Rabbimiz bizlere şu ayeti indirmiştir.

“Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” Oruç İslam’ın beş şartından biridir. Tutanlara dünya ve ahret mükafatı sağlamaktadır. Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır. İslam beş şey üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Hz Muhammed'in Onun kulu ve elçisi olduğuna tanıklık etmektir. Namaz kılmak, zekat vermek, ramazan orucunu tutmak ve gücü yetenler için hacca gitmektir. Rabbim yar ve yardımcımız olsun inşallah en yakın zamanda hastalıklar geçer.

Cuma günleri, duanın kabul olacağı bir an vardır. Cumanın gündüzü, gecesinden daha kıymetlidir. Allah Cumamızı ve ettiğimiz dualarını kabul etsin inşallah.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR