Ramazan Kural

Ramazan Kural

Para Kurulu toplantısı

Para Kurulu toplantısı

Küresel piyasalarda gözler, ABD ile Çin arasında imzalanan birinci faz ticaret anlaşması sonrası ABD başkanı Donald Trump'ın azil sürecine çevrilirken, yurt içinde açıklanacak Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek.

Öncelikle para politikası kururlunun görevleri sayacak olursak.

Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla para politikası ilke ve stratejilerinin belirlenmesi, para politikası stratejisi çerçevesinde hükumetle birlikte enflasyon hedefinin belirlenmesi, para politikası hedefleri ve uygulamaları konusunda belirli dönemler itibarıyla raporlar hazırlayarak hükümetin ve belirleyeceği esaslar doğrultusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi olarak söyleye biliriz.

Hükümetle birlikte Türk Lirası'nın iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirlerin alınması ve yabancı paralar ile altın karşısındaki muadeletini tespit etmeye yönelik kur rejiminin belirlenmesi

Merkez Bankası 2019 toplantı tarihi takvimine göre, bu yılın son toplantısı yapıldı. Merkez Bankası yılın son toplantısında da 200 baz puanlık indirim yaptı. Politika faizi 2 puan indirimle yüzde 12'ye düşürüldü. Böylelikle 2019 yılındaki toplantılarda toplamda 12 puanlık indirim gerçekleşmiş oldu.

Merkez Bankası'nın 2019 yılının son 4 PPK toplantısında toplam 1000 baz puan faiz indirimi yapması dikkat çekerken 2020 yılı için yapılan değerlendirmelerde de faiz indirimi yapılmasına muhtemel gözüyle bakılıyor. Bu kapsamda son yapılan PPK toplantısı beklenti anketinde ekonomistler 25 ile 100 baz puan arasında indirim olabileceği değerlendirmesinde bulunmuşlardı. Ekonomistlerin tahmin ettikleri gibi oldu.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez faizi yüzde 11.25 olarak belirledi. Bu bağlamda Merkez Bankası faizi 75 baz puan indirerek yüzde 12'den yüzde 11.25'e çekti.

Ülke risk primi, para politikasındaki temkinli duruş ve makro ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin yanı sıra, gelişmiş ülkelerde destekleyici para politikası görünümüne bağlı olarak gerilemeye devam etmiştir. Kısa vadeli döviz kuru oynaklığındaki gerileme eğilimi de bir önceki toplantı dönemini takiben hızlanmıştır. Buna karşın, küresel ve jeopolitik belirsizliklerin ülke risk primi ve kur oynaklığı etkiler arasında..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR