Ramazan Kural

Ramazan Kural

Pandemi süreci ve yeni normalleşme süreci

Pandemi süreci ve yeni normalleşme süreci

Bir senedir ülkemizde görülen Kovid-19 hastalığı hepimizi olumsuz etkilemiş durumda. Bütün ülkelerde manzara buşekilde. Bu süreç hem psikolojimizi hem de maddi durumumuzu olumsuz etkiledi. İşin sağlık ve manevi boyutunu çok konuştuk ve sağlık boyutu bam başka bir şekilde devam ediyor.  Şimdi problemleri giderme zamanı. 

**

Bu süreç mutlaka bir gün bitecek. Geçmişte de benzer salgınlar, kıtlıklar, savaşlar, ayrışarak değil, paylaşarak dayanışma içinde aşmışlar. Biz de öyle yapacağız, birbirimizle dayanışma içinde olacağız. 

**

 Çocuklarımız bu süreçte evlerde dijital bağımlısı olmuş durumda. Önceki hayatımızda çocuklarımız dışarıda hep beraber oyun oynarlardı. Sosyalleşirlerdi bu süreç onları çok kötü etkiledi. Derslerini de olumsuz etkilemiş durumda. Okullarımız kademeli olarak açılmış durumda ama çoğu ebeveyn çocuklarını göndermekten çekiniyor. Daha doğrusu korkuyor. 

Pandemi sürecinde bir sürü iş yeri kapandı. Birçok aile geçimini sağlayamadı. Bu süreç herkes için çok sıkıntılı geçti. Artık normalleşme zamanı. Bir çok kafe, restoran, işletme mekanları açıldı. 

** 

Pandemi sürecinde insanlardaki kaygı azaldı, belirsizliğe tahammül ve dayanaklılık arttı. Bazılarımız evde olmaktan memnunken, bazıları da biraz sıkıldığını dile getirdi.  Bazı ailelerde iletişim arttı, çocuklar anne babaların evde olmasından memnun oldu.  Dayanışma ve destek bireylere ve ailelere iyi geldiği gibi, bazı ailelerde çatışmalar belirginleşti ve büyüdü. Korona virüs bir anda hayatlarda değişiklikler yaparken; insanların belirsizliğe tahammülü ve dayanıklılığı zamanla arttı. 

**

Normalleşme döneminde birçok zorluklarla karşılaşacağız.  İş ortamlarında maske takarken, karşındaki arkadaşın maske takmıyor ve aranızda gerginlik çıkıyor. Bu sadece iş ortamlarında değil otobüslerde, sokakta yürürken bile tartışma çıkabiliyor. Temas konusunda da tereddütlerimiz var bir ortamda bir eşyaya dokunurken tereddüt yaşıyoruz. Hayatımızda yeni değişikliklere uyum göstermekle ilgili olmayıp, öncelikle günlük davranışlarımızda yapılması gereken değişiklikleri içine alacak.

**

Bu zorlukların başında maske takmak mecburiyeti geliyor. İnsanlar duygularını, mimikleriyle ortaya koyar ve başkalarını da aynı yolla anlarlar. Ortaya çıkan bu yeni durumda ne kendi duygumuzu yansıtmak ne de karşımızdakinin duygusunu anlamak mümkün olacak. 

Umur ediyorum ki bu günlerde en kısa zamanda geçecek ve tekrar eskisi kadar olmasak ta normal hayatımıza döneceğiz...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR