Ramazan Kural

Ramazan Kural

Pandemi süreci ve aşı

Pandemi süreci ve aşı

Çin’de basit bir hastalık olarak başlayan ve hızını artıran illet çok kısa zamanda anlam veremediğimiz şekilde dünyanın her yerinde görülmesiyle hayatımıza girdi. Dünyaya yayıldığı ilk günden buyana çok kayıplar verdik. Covid-19 salgınının ne zaman sona ereceği aşının ne zaman bulunacağına ilişkin tartışmalar devam ediyorken birden fazla aşının bulunmasıyla umutlarımızı artırdı. Dünya aşı tedariki sorunuyla karşı karşıya kalan ülkelerle doldu; ülkemiz de sorun yaşayan ülkelerden biri maalesef. Üçüncü faz çalışmaları devam eden aşımızı inşallah yılsonundan önce bitirip kendi aşımızı kullanmaya başlarız.

Hastalığın bulaşmadığı ülke yok gibi bir şey ve birçok ülke vaka sayılarını kısmen kontrol altına almayı başarsa da bulaşma riski hala çok yüksek. Uzmanlar havaların ısınmasıyla birlikte ve aşılamanın büyük bir çoğunluğa ulaşmasıyla vaka sayılarının azalacağını sık, sık söylüyor.

Dev ekonomileri bile zor durumda bırakan covid-19'la yaşamayı öğrenmeliyiz diye diye örgendik.  Dünya da yavaş, yavaş normalleşme adımları atılıyor kefeler, restoranlar ve alışveriş merkezleri açılmaya başladı. Zaten yasaklar artık millete bıkkınlık verdi tedbirli bir şekildi kısıtlamaların kalkmasının zamanı geldi de geçti bile

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından duyurduğu haziran ayına ilişkin kademeli normalleşme takvimiyle ilgili İçişleri Bakanlığı da 81 ilin valiliklerine gönderdiği "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge ile değişen uygulamaların detaylarını duyurdu. Genelgeye göre, haziran ayı boyunca uygulanacak tedbirler bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Genelge ile iki doz aşı olmuş 65 yaş ve üzeri vatandaşlarla 18 yasın altındakilere ayrıca bir yasak uygulanmayacak. 

Pazar günleri tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri 22.00-05.00 saatlerinde, pazar günleri ise cumartesi günü saat 22.00'den başlayıp pazar gününün tamamını kapsayacak ve pazartesi günü saat 05.00'te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. 

Üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması ayrıca sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması amacıyla belirtilen yer ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacak.

Tekrardan başlayan normalleşme sürecine yaz ayının da gelmesiyle başlamış bulunmaktayız. Uzun bir aradan sonra çay ocakları, kafeler, kıraathaneler açıldı. Rehavete kapılmayalım ki bu süreç kış geldiği zaman bizi geriye götürmesin. Tedbirlere uymaya devam edelim ki bu normalleşme süreciyle eski günlerimize kavuşalım…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR