İhsan Koç

İhsan Koç

Pancar Kotası Dolmadı

Pancar Kotası Dolmadı

Bir haftaya yakın süredir artan şeker fiyatları gündemde yerini koruyor. Gazeteler ve televizyonlara kalırsak İstanbul’da uçan martılara kadar herkes bu artışların suçlusu olabilir. Yapılan yaygaraya göre stokçuluk yapmayan sadece Merhaba Gazetesi kaldı. Bu hafta şeker torbalarında neden böyle bir artış yaşanıyor bunun üzerine konuşalım. Malum süt zammını ne zaman konuşsak konuşma bitmeden yapılan artış eriyor. Boşuna zahmet etmek olmasın. Üretime devam diyelim.

**

Bilindiği gibi ülkemiz çiftçisinin temel geçim kaynaklarından birisi şeker pancarı üretimidir. Eski hükümetlerden bugüne kadar şekere verilen ton fiyatının açıklanması dört gözle beklenir. Açıklandıktan sonra memnuniyetler, şikayetler yer yer köylerde duyulur. Şeker ödemeleri yapıldığı dönemlerde taşralardan merkezlere esnaflar, yan üretim maddelerinin satıcıları dahil olmak üzere ödemelerinin vadesi ile beraber parasını alarak ekonomide hızlılık yaşanır. Bu yıl diğer emtialarda yaşanan artışlardan dolayı hissedilmedi ancak yabana atılmaması gereken ekonomik hareketlilik genel olarak ülkemizde yaşanır.

**

Ülkemizin şeker üretimi geçmişi oldukça eskidir. Bu konuda deneyimli olduğumuz bir gerçek. Fakat bugün bu kriz nedir?

**

Bu kriz nüfusa oranla artması gereken şeker üretiminin düşmesinden kaynaklanıyor. Kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ekilen alanlarda azalmaya sebep oldu. Geçen senelerde özelleştirmeye karşı çıkanların fabrikalar önünde beklediğini izlemiştik. Olayın abartılmaması gerektiğini söyleyerek özelleştirmeleri destekleyenler ise bugünlerde mesaisini şekerlerin hangi depoda olduğunu aramakla geçiriyor. Daha arayacak çok depa var. Kolay gelsin.

**

Geçen sene bu aylarda Türk Şeker ülkemizde çiftçilerimizden ekecekleri pancarın garantisini alabilmişti. Ancak bugün açıklanan fiyatlarla birlikte çiftçilerin farklı ürünleri ekerek yoluna devam edeceğini görebiliyoruz. Türk Şeker tarafından takip edilecek olan şeker kotası dolmadı. Bu nedenle seneye şeker üretimi bıçak gibi düşecektir.

**

Tablonun bu şekilde gelişeceğini tahmin ederek zaten geçen haftalarda pancar avans fiyatlarına tekrar güncelleme yapılmıştı. Bu yine yaraya merhem olmadı.

**

Burada dolamayan kota, özel ve diğer şeker fabrikalarında daha vahim sonuçlar doğurabilir. Yani seneye depolarda şeker aramak için “özel ekip” bile kurulsa bu işe bir çözüm getirmeyecektir. Uyandırma servisine dönüyorum. Ancak uyanan kimse yok.

***

 

Neyse ben yine bir replik bırakabilirim. Eski bakanımızın dediği gibi “Paramız var ki ithalat yapabiliyoruz.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR