Adem Turan

Adem Turan

Özel ve güzel şehrimiz Konya

Özel ve güzel şehrimiz Konya

Konya’mız boşuna belde-i muhayyere denmediğini dün bir kez daha kanıtlamış oldu. Çarşamba gecesi, değişik semtlerde fener alayı gösterileri muhteşemdi. Ardından alaca karanlıkla birlikte çocukların Regaip kandiline has, şivlilik toplamaları bayram havasını andırdı. Eminim ki, diğer şehirlerde yaşayan çocuklar imrenerek ve kıskanarak televizyon ekranlarında izlemişlerdir.

Konya'da, üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili'nin sabahında çocukların kapı kapı dolaşıp evlerden şeker-çikolata ve benzeri topladığı "şivlilik" etkinliği her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

Regaib kelimesi; “çok değerli hediye, bağış, içten gelerek ve yoğun bir şekilde arzu edilen şey” anlamlarına gelmektedir. İhsanı bol olan Rabbimizden günahlarımızın mağfiretini, ömrümüzün bereketini isteyerek gündüzünü oruç, gecesini namazla geçirmemiz tavsiye edilen bir gecedir. Ayrıca bu gece, bundan sonra gelecek olan kutsal gecelerin ve Ramazan ayının ilk habercisidir. Nitekim Recep ayının başlangıcında Peygamberimizin şöyle dua ettiği rivayetler arasında yer almaktadır:

Ey Allah’ım, recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, I, 259)

Yılda bir sefer gelmekte olan bu mübarek gecelerin kıymetini bilip, azami derecede istifade edebilirsek manen kazançlı bir gece geçirmiş oluruz.

Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu, hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır.
Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir.

Kur’an’da haram aylar diye anılan dört aydan bir tanesi Recep ayıdır."Haram Aylar"kavramına gelince, kamerî aylardan Zi'l-Ka'de, Zi'l-Hicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. İnsanların güven içinde Hac ibadetini yapabilmeleri için "Haram aylar" ile ilgili hükümler ta Hz. İbrahim (a.s.) zamanında konulmuştur. Hz. İbrahim(a.s.) ve oğlu Hz. İsmail(a.s.) den bu hükümleri alan halk onları devam ettirmiştir. Bu sebeple Cahiliyye döneminde haram aylara girildiği zaman bunların kutsallığına karşı gösterilmesi gereken saygının bir işareti olarak insanlar savaşmaktan ve her türlü saldırıdan kaçınırlardı.

Velhasıl, içinde bulunduğumuz ay çok özel, feyizli ve bereketli bir ay. Rabbim bu günler ve geceler hürmetine tüm İslam alemine sağlık-huzur lütfetsin. İçeri ve dışarı da vatan savunması yapan tüm güvenlik birimlerimizi, mehmetçiklerimizi başarılı kılsın ve muhafaza etsin inşallah.

Bu vesile ile tüm şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar dileriz.

Cumanız ve kandiliniz mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR