Adem Turan

Adem Turan

Nihayet cari işlemler dengesi fazla verdi

Nihayet cari işlemler dengesi fazla verdi

Türkiye’nin cari işlemler dengesi Ağustos ayında 2.59 milyar Dolar fazla vermiş. Elbette cari açık açısından sevindirici bir durum.
Buradan şu sonuçları çıkarmak mümkün.
-Halk Cumhurbaşkanı’nın yastık altı altınlarınızı ekonomiye kazandırın çağrısı karşılık bulmuş.
-Gerek devlet gerekse vatandaşlar ithal mallara daha az para aktarmış.
-Yerli mallar tercih edilmiş.
Bütün bunlar yaşanırken bazı insanlarımızın, örneğin pazar ve market satıcılarımızın Dolar kurunu da aşan zam yapmaları, hangi mantıkla izah edilir?
Akl-i selim bir insanın yapmaması gereken davranışlardır. Hele Müslümanım diyen bir insanın böyle davranması nahoş olsa gerek.
Yoksa bizim insanlarımız da kapitalist düzene mi ayak uyduruyor? Nerede o komşusunun da siftah yapmasını isteyen satıcı. “Bizi aldatan bizden değildir.” diyen Peygamberimizin sözünü ne çabuk unuttunuz.
İsterseniz Rabbimizin okuyun diye emrettiği Kuran-ı Kerim’in Maide-66 Ayetini de bir hatırlayalım.
“Şayet onlar Tevrat’ı, İncil’i ve Rableri tarafından onlara indirileni doğru dürüst uygulamış olsalardı göğün ve yerin türlü türlü nimetlerinden yararlanırlardı. İçlerinde aşırılığa kaçmayan bir zümre var; çoklarının yaptıkları işler ise pek kötüdür.”
Keza, mevsim itibariyle kış aylarına giriyoruz. Kış ayları yaz aylarına göre daha meşakkatli. Harcamalar bir miktar daha artmakta. İnsanımızın bu yıl, ısınma ihtiyacına ciddi miktarda bütçe ayırmak zorunda olduğu gözüküyor.  Kömür fiyatları geçen yıla göre yüzde yüz zamlanmış. Anlaşılan fakir fukara için zor geçen bir kış olacak.
Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bu ülkede fakirlerin de yaşadığını unutmayalım. Biz kendi halkımıza zulüm edersek, diğer milletler neler yapmaz? Bir düşünün.
Yaptıklarımızdan ve yapılması gerekenleri yapmadıklarımızdan hesaba çekileceğimiz hakikatini hiçbir zaman unutmamalıyız.
Başı boş bırakılmadığımız dünyada, elbette ahiret için çalışacağız. Dünyamızı da ihmal etmeyeceğiz. Meşru bir şekilde dünya için çalışmak da ibadettir. Ancak israftan, karaborsacılıktan, fırsatçılıktan, faizcilikten, haksız kazanç ve harcamalardan kişi, toplum ve devlet olarak sakınmalıyız.
Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR