Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Nereye gidiyoruz yazı serisi : İlim Yuvası(!) ve Başörtüsü

Nereye gidiyoruz yazı serisi : İlim Yuvası(!) ve Başörtüsü

Ülkemizde uygulanan yanlışlıklar karşısında inanın benim yüzüm kızarıyor ve utanıyorum. Haydi tesettürlü kızlarımızı üniversitelerden, ilim(!) kurumlarından içeriye almıyorsunuz, “kol kırılır yen içinde kalır” kuralınca sesimizi fazla çıkartmıyoruz. Uygulanan yamyam demokrasinizi ve tamtam danslarınızı sineye çekiyor, bu yanlışlıkları demokratik yoldan gelerek düzeltmenin çarelerini arıyorduk.

Fakat Batı üniversitelerinden ülkemize gelerek ilmi bir araştırma yapan kendisi de Hıristiyan ve Katolik olan Hailey Woldt’a (22) uyguladığınız bu insan hakları baskınız karşısında emin olup şok olduk.

İlim yuvarlında zulüm yapmayı kendine hak olarak gören siyah cüppeli ve siyah vicdanlı meğer ne kadar örümcek kafalı adam varmış. Bunu aşağıda anlatacağım olayla şimdi bizler de bütün Batı alemi de tespit etmiş oldu.

2009 mahalli seçimleri öncesi “Çarşaf ve kur’an kursları açılımlarıyla...” kamu oyunun önüne çıkan CHP’yi, bir ara kendi partilerinde adaylık da yapmış olan bir hanım üyesi test etmeye kalkışmış, giydiği kara çarşafıyla CHP otobüsüne çıkarak Deniz Baykal’la görüşmek istemişti ama hanım ne yazık ki yine kendi partilileri tarafından tartaklanarak otobüsten indirilmiş ve kendine “casus” denilerek hakaretler edilmişti.

Buyurun şimdi de Batıdan (Amerika’dan) ülkemize misafir olarak gelen bir kızın başından geçenler ile onun tespit ederek tarihe düştüğü notları birlikte okuyalım.

Bu konuyu bizlerin ve Türk kamuoyunun bilgilerine sunan www.haberonay.com a teşekkürlerimi sunarak bu çirkin olayı sizlerin de bilgilerinize sunuyorum.

 

HAİLEY WOLDT VE HADİYA

Washington Üniversitesi, İbn-i Haldûn Araştırmaları Merkezi'nin kurucu başkanı Prof. Dr. Akbar Ahmad, 5 öğrencisiyle birlikte Journey into America (Amerika'ya Yolculuk) başlığı altında bir proje çalışması yapar. Projenin gayesi Müslümanların Amerikan toplumundaki yerini araştırmaktır. Araştırmayı yaparken Türkiye'nin de arasında olduğu, 8 ayrı ülkenin ziyaret edilmesini programlarlar.

Amerika'da da 70 kadar ayrı şehirde çeşitli araştırmalar yapılır, gözlemlerde bulunulur. Dış ülkelere yaptıkları seyahatlerin gayesi ise o ülke vatandaşlarının Amerika hakkındaki düşüncelerini anlamaktır. Amerika'da gittikleri şehirlerde, öncelikle camileri gezip şehirdeki Müslümanlarla bir arada bulunurlar. Onların Amerika'daki yaşam tarzlarını ve yerli Amerikalılarla münasebetlerini değerlendirirler.

Bu durumdan bir hayli rahatsız olan ve Amerika'daki tesettürlü kadınların ne tür muameleye maruz kaldığını merak eden Hailey, aylarca süren bir araştırmaya koyulur. Onların yaşadıklarını daha iyi anlayabilmek o da için başını örter ve bazen de uzun bir pardösü giyer. Bu haliyle ABD'nin çeşitli şehirlerinde dolaşır. Kalabalık ortamlara girer.

Amerikalı akademisyen Hailey Woldt (22), Müslümanların Amerikan toplumundaki yerini araştırmak amacıyla yürütülen bu proje kapsamında Türkiye'ye de gelir. Kendileriyle görüşme yapmak için İstanbul Üniversitesi'ne de ziyarette bulunur. Yanında da yine aynı araştırmada yer alan Amerikalı ve Müslüman bir kız arkadaşı Hadiya vardır.

Türkiye’ye gelen ve İstanbul’u çok beğenen Hailey, kente hayran kalır. İnsanlarımızı pek sever. Camilerimizi ziyaret eder. Bir çok Türk hanımlarıyla görüşmeler yapar, toplantılarında bulunur. Onlarla başörtüsü problemini ve politikayı tartışırlar. Aralarında doktor, hukukçu gibi profesyonellerin bulunduğu bu kadınlardan hep takdirle bahseder.

Hailey, İstanbul Üniversitesi'ne ziyarete gittiklerinde karşılaştığı üzücü olayı hayatı boyunca unutmayacağını söylemektedir.

Kendisi gibi Amerikalı olan, ancak Müslüman olduğu için başörtülü olan kız arkadaşının üniversitenin kapısından içeriye alınmamasına hala bir anlam veremediğini belirtir.

Gelecek yazı: HAİLEY’İN ARAŞTIRMALARI

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR