Ramazan Kural

Ramazan Kural

Namaz ve Ramazan ayı

Namaz ve Ramazan ayı

Dinimizde namaz, dinin direği olarak kabul edilir. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de namazın dosdoğru ve zamanında kılınması emredilir. Birçok İslam alimine göre namaz esnasında kul Allah'ın huzuruna çıkar.  Kur’an'ı Kerim'den ayetlerle dua ve tövbe eder ve bağışlanma dileriz 

"Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım." (Zariyat: 51/56) ayetiyle; Allahu Teâlâ kendisine iman ve ibadet etmek olduğunu bildirmektedir.

Yaratılış amacımız olan İbadet ise; boyun eğmek, itaat etmek, emrin gereğini yerine getirmek gibi manaları ifade eder. Kısaca İslam'ın her emir ve yasağına uymak ibadettir. İbadetlerin en önde geleni ise dinin direği olan namazdır.

Din ıstılahında ise namaz, “Peygamberimizin uyguladığı şekilde yerine getirilen, kalp, dil ve bedenle birlikte yapılan bir ibadettir.

Namazı gösteriş için değil en içten Allaha kulluk görevimizi yerine getirip maneviyatı en yüksek derecede kılmalıyız.

 Namaz, Kuranı kerimde doksandan fazla ayette zikredilir.

Ramazan ayı bağışlanma ve günahlardan arınmak için büyük bir nimettir. Virüs nedeniyle bu sene de teravih namazını maalesef camilerde kılamıyoruz.

İbadetlerle dolu, dolu geçirmemiz gereken bir aydayız. Sene içindeki ayların efendisi olan ramazan ayındayız.

Bu ayda semanın kapıları açılır ve ilahi rahmet her tarafa yayılır. Bu ayda diğer aylara göre daha çok sevap verilir ve günahlar affedilir.

“Ramazan ayı girdiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur.” (Buhârî)

Ramazan ayında yapılacak birçok ibadet vardır. Oruç tutmak bunların başında gelir. Zekât ve fitre vermek, tövbe istiğfar etmek, dua etmek, teheccüt namazı kılmak, kuran okumak, cemaatle namaz kılmak. Ne yazık ki virüsten dolayı teravih namazını cemaatle kılamıyoruz. Evde ailemizle beraber kılıyoruz. Virüs ibadetlerimize engel değildir.

Virüs hayatımızı öyle bir etkisi altına aldı ki. Hayatımızı alt üst etti. Eski yaptıklarımızı yapamaz olduk. Her şeyi eksik yapıyoruz…

Oruçta kalabalık iftar sofraları kurulurdu. Cuma namazları cemaatle kılınırdı. Sosyal mesafeyle yine cemaatle kıl sakta millet bir birine kuşkuyla bakıyor.  Allah’ım bu günleri aratmasın. Hakkımızda her şeyin hayırlısını versin. Eski günlere bir an önce dönmek dileğiyle. Allah’ım ramazan ayında ibadetlerimizi kabul eylesin. Hayırlı ramazanlar…    

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR