Ayşe Boztaş

Ayşe Boztaş

“Mutfak deyip geçmeyin”

“Mutfak deyip geçmeyin”

Yemek, yemek bir ihtiyaçtır. Yemek yapan bir takım insanlar örneğin aşçılar ise yemek yapma işini sanata dönüştüren sanatçılardır. Bu yemek yapma işi öyle bir sanattır ki işin sonunda süslediğiniz tabaklarla önce gözünüz sonra karnınız doyar.

Sevgili okurlar, müstakbel bir aşçı adayı olarak şimdi biraz da sizlerle mutfak üzerine konuşalım diyorum. Mutfak duvarlarına lezzet kokusunun sindiği ve çeşit çeşit lezzetin bir araya gelip piştiği yerdir. Altı harfe sığdırdığımız mutfak tarihten bu yana önemlidir. Genellikle yemek yapmak için kullanılan mutfak zaman zaman eğitimin görüldüğü yer de olmuştur. Örneğin Mevlevilikte eğitim mutfaktan başlardı.

 

Mutfak diyoruz fakat bu mutfağın bir de çekip çevireni olması gerekmez mi? Elbette gerekir. Bir mutfağın çekip çevirenleri kimi zaman aşçılar kimi zaman da ev hanımlarıdır. Her yemek yapan da aşçı kimliği var mıdır bu tartışılır ama biz aşçılığı kimlik yapmışlar üzerine konuşalım. Aşçılığı “ yemek yapma aşkına “ dönüştürenler üzerine konuşalım. Aşçı denilince aklıma gelen ilk isim Ateşbaz Veli. Hani odunlar bitince ayaklarını ocağa sokup yemeği pişiren Ateşbaz Veli. Ateşbaz Veli yalnızca dergâhta ki yemekleri pişiren değildir aynı zaman da mutfakta ki teşkilatlanmanın- yemek yapma kısmının ayrı, bulaşık yıkama kısmının ayrı ve bu işleri yapanların ayrı olması vb.- temelini oluşturan kişidir. Mutfakta ki teşkilatlanma zamanla gelişmiş ve günümüzde ki yerini almıştır. Aşçılara verilen önemin bir diğer örneği ise kleopatra’ nın yediği yemeği çok beğenmesi üzerine aşçısına bir şehir hediye etmesidir. Ben ve benim gibi müstakbel aşçı adaylarına bir şehir hediye edilir mi pek sanmıyorum ama yemekleri büyük bir lezzet aşkı ile yapacağımız konusunda bir şüphe de duymuyorum.

 

Sevgili okurlar, aşçılardan ve mutfaktan bahsettik ama bir de mutfakta bazen yaptığımız yanlışlardan bahsedelim. Örneğin etlerle sebzeleri aynı tahtada doğramak gibi ya donunu çözdürdüğümüz bir eti tekrar dondurmak gibi. Aman ha kıymetli okurlar! Pek te küçükmüş gibi görünen bu yanlışları yapmayın zira donunu çözmüş bir eti tekrar dondurmak oldukça “ tehlikelidir”.

 

Et demişken tükettiğimiz etlere de dikkat edelim, hasta hayvanların etlerini kesip tüketmeyelim nitekim bir dikkatsizlik sonucu bruselloz gibi hayvandan insana bulaşan hastalıklarla karşılaşabiliriz. Mutfakta pişen yemekler lezzetlidir ancak bir şeyleri yanlış yapar yahut dikkat etmezsek yaptığımız yemekler yediğimiz zehirlere dönüşebilir.” Mutfak deyip geçmeyin” lütfen mutfakta yaptığınız her şeye dikkat edin. Sağlıcakla kalın…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşe Boztaş Arşivi
SON YAZILAR