Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Meram'da Belediye Binası

Meram'da Belediye Binası

Nüfus çoğaldıkça gelişimlerde dar gelip genişleme yoluna gidilmekte.
***
Dün, “Arası mabeyinli çift oda” olan evde yaşam varken. Bu gün 150 m2’lik daireler, iki üç katlı villalar bile az geliyor.
***
Tabii bundan resmî dairelerde nasibini alıyor. Dün bütün devlet daireleri Konya Hükümet Binası’nda işlem yaparken…
Şimdi hizmetler parça parça yerlerde. Zaman gelecek, her halde oda yeni binasına taşınacaktır.
***
Geçtiğimiz hafta Başkan Sayın Dr. Serdar Kalaycı’nın davet ettiği Meram Belediyesi Hizmet Binası Temel Atma Töreni’ne giderken düşünmeye başladım.
Ne günler görmüştük? Belleğim film şeridi gibi geçiştirmeye başladı.
***
Konya Belediye işlerinin tümü şahane bir villa tipi Konak olan Alâeddin altındaki Rahmetli Yusuf Şar’a ait nostalji fotoğraflarında görüp mazi olan iki katlı binada yapılmakta idi.
1900 ile 1920 yılları arasında belediyenin binası yokmuş. Sadece Hükümet Meydanı civarında kiralık bir yerde hizmet vermiş.
Konya’nın eşrafından olan rahmetli Yusuf Şar’ın her biri diğerinden güzel konakları varmış bunlar üzerinde iki ayrı bilgiler bulunmakta…
Birincisi her nedense(!) mübadeleden sonra Yusuf Şar’a ait bütün binalar Milli Emlâk’e intikal ettirilerek bir zamanlar Kız Orta Okulu olarak da kullanılan Zafer’deki konağı, Kolordu Komutanlığına, Alaattin eteğindeki yukarda bahsettiğimiz konağı da 1920’de Belediye’ye verilmiş.
İkinci anlatım ise Yusuf Şar iki katlı villasını belediyeye hediye edivermiş.
***
İnanın içinde başkan, yardımcılar, fen, imar, doktor hukuk, zabıta, otuz kişi alabilen nikâh odası, vezne vb. elhasıl hepsi bu binada.
1970’li yıllara kadar kullanılan bu binada Nalçacı yerleşkeni ve diğer semtlerdeki gelişmeler yaşanırken dokunulmamıştı ama hangi aklı evvel yer bulamayıp buranın yıkılıp yeniden üstelik dar yerde yeni bina yapılması teklifi neticesi…
Fotoğraflarda sembol olarak kalan güzel binayı yeksan edivermişlerdi!
Dursa idi ne güzel Konya manzarası bozulmamış olacaktı ama!.
Yeksan ediverip yeni yaptıkları da ne oldu? O da dar geldi ve bu günkü Büyükşehir Belediye Binası yapıldı.
Sadece Belediye Binası olarak başlayan binada yeni kurulan ilçe belediyeler de bina içinde hizmet görünce yine daralmalar başladı.
Başkan Sayın Tahir Akyürek’in konuşmasında değindiği gibi önce Selçuklu Belediyesi meşru iliğini ilan edip yeni binasına geçti
Yıllar sonra Karatay Belediyesi önce Mevlâna Müzesi civarı sonra Kadınlar Pazarı civarındaki yeni binasına geçmiş oldu.
Meram, Anıt civarındaki hastane olacak binayı tezyinle oraya geçmişse de…
Demek ki oynamak için yerim dar diyen gelin gibi oda eski EBK yerleşkesinde 30 bin m2’lik alanda altı bin m2 içinde yeni bina ve diğer lüzumlu sosyal tesisleri yapmaya başlamış bulunmakta.
***
İşte bunları düşünürken adına temel atma töreni denilen, aslında iki katı çıkarak hızlılık içinde devam eden Başkan Dr. Serdar Kalaycı karşılayıp yer gösterdi.
Sayın Başkan yer gösterdi ama bir müddet sonra kraldan fazla kral olan vazifeliler sonradan gelen AK Partisi teşkilatından olanlara ön sırada yer bulamayınca. Bize gelip hayli gerilere atma teklifi yaptılar. Bendeniz için halk arasında da olmak bir şerefti. Bunu parti teşkilatı mensupları düşünmese de yer bulamayınca önceki yerime oturunca telaş içine girdiler! Hâlbuki ön kısma yeni koltuklar ilavesiyle iş hal onulurdu ama düşünebilmek meselesi.
Hele Konya İli Müftüsü’nün uç kenar ve güneş altında yer verilmesi nasıl karşılanır bilemem.
Hâlbuki onun veciz duası içinde temel atma töreni yapılmıştı!
Bence, parti teşkilatından olanlar ev sahibi diğerleri misafirdir. Onlar halk içinde olsa kendileri içinde iyi olur düşüncesindeyim.
***
 Bu şekil işlemler her törende sıklaşmaya başladı başkanlarımız bu şekil hizmet görenleri uyarsın isterim. İnsanlar makamla değil insanlığı ile kıymetlidirler.
Nitekim ismini vermeyeyim. Başka bir şehirde geç gelen büyükşehir başkanı halk arasına oturuvermişti.
***
Hatipliliğe iyice ısındığı görülen Başkan Sayın Dr. Kalaycı medyadan genişçe bilgilendiğinizi düşünerek, burada tamamı giremeyen güzel konuşmasında yaptıkları hizmetleri anlatırken.
Açılış günlerine sığacak zaman bulamadıkları, Meram’ı tarihi bütününe göre düzenleme yapacaklarını ve geliştireceklerini anlattı.
 Konya çocuğu olarak yetişen değerli Meram Kaymakamı Sayın İrfan Kenanoğlu, nostaljide kalan Konya hayatını da belirlerken bilhassa trafik ve diğer işlerdeki eksikliklerinde giderileceğine inandığını anlatıp, başkanın daha ileri işlere el atacağına inandığını belirtti.
Tabii onun ardından böyle törenlerde eksik olmayan Konya Milletvekilleri övgülerini serdettiler. Bu arada İl Genel Meclisi Başkanı Sayın Ali Selvi de Meram için yapılanları yakinen takip ettiklerini ve hızlı bir tempo içinde yürüdüğünü anlattı. Bu ara trafik kazasında yaralanmış olan Sayın Selvi’ye geçmiş olsun der şifalar dilerim.
***
Evet, sayın okuyucular beledî hizmetlerin ufak görülen ama aslında önem verilmesi gereken işlemlerde eksikler olabilse de…
Büyük gelişmeler, yardımlar, sosyal bina vb. hizmetleri ile Başkan Sayın Dr. Serdar’ı hızlı çalışmaları dolayısı ile tebrik etmemek yakışık almaz düşüncesindeyim.
İnşallah Meram Bağları’nı da eski tabii haline getirmek betonlaşmış Meram’da çok zor olsa da başarır temennisindeyim.
 ***
 Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR