Adem Turan

Adem Turan

Marketlere bir hal oluyor

Marketlere bir hal oluyor

Pandemi ile birlikte yükselen market fiyatları aldı başını gidiyor. Bazen fazlaca yağan yağışları, bazen kasırgayı, bazen de yükselen doları bahane ederler,  kısaca bahane gerekçeleri çok.

Neyse ki, halkımız bu konuda duyarlı davranıyor. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun oluşturulduğu 17 Nisan tarihinden itibaren ticaret il müdürlükleri, Reklam Kurulu, CİMER, e-Devlet ve Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden toplam 1625 başvuru yapılmış.

Fahiş fiyat artışına ilişkin şikayet listesinin başında, sebze ve meyveler ile temel gıda ürünleri, cerrahi maske, el dezenfektanı gibi koruyucu sağlık ürünleri, çeşitli temizlik ve hijyen ürünlerine yönelik başvurular yer almış.

Diğer taraftan, sebze ve meyvelerde yaşanan fiyat artışlarının tespiti amacıyla Ticaret Bakanlığı’nca toptancı hallerinde resen başlatılan denetimler kapsamında Hal Kayıt Sistemi'ne (HKS) bildirimlerinde alış ve satış fiyatları arasında fahiş farklar bulunduğu tespit edilen firmalardan da savunmaları istenmiş.

Bu kapsamda kurul tarafından fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 208 firmaya, toplam 6 milyon 870 bin lira idari para cezası uygulanması kararlaştırılmış.

Kesilen bu cezaları bir şekilde ödersiniz ama, bunca insanla nasıl helalleşeceksiniz?  Bu husus bu kadar kolay olmasa gerek.

Şu hakikatı asla unutmamalıyız ki,  rıza pazarı diyerek fahiş fiyatla mal satan, kusurlu malı geri almaktan imtina eden, reklamla malını olduğundan farklı gösteren kimseyi aldatmanın, imanının seviye ve kalitesine işaret eden en önemli göstergelerden biri olduğunu açıklamak gerekecektir. Bu da bizim yıllardır süregelen Ahi’lik anlayışımızla asla uyuşmayacaktır.

Müslümana, inandığı Yaratıcısının, “Mallarınızı aranızda batıl yolla yemeyin” (Bakara, 2/188) ayetinin; adını salavatla andığı Peygamberinin “sahibinden helallik almadan kul hakkının affedilmeyeceğini” ifade eden hadisinin (Buhari, Rikak, 48) ne anlama geldiğini anlatmak gerekecektir.

Velhasıl, çok hasiyet gerektiren konuları içeriyor, ben yaptım oldu mantığı güdülürse,  maddi ve manevi nahoş sonuçlarla karşılaşılabilinir.

Allah bizi, tamahkar olmaktan beri eylesin. Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR