Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Malul Muhammed Efendi

Malul Muhammed Efendi

Şeyhülislam ve Müftilenam -17-


Babası kazaskerlerden Ma’lul Muhammed Emin Efendi’dir. Doğum tarihi, H.940’dır. Muhammed Efendi, ilk evvel zamanın allâmesi Ebussuud Efendi’ye stajyer oldu. Bilahare damadı olmak şerefini de kazandı.
Hayatının ilk zamanlarını yevmiye otuz akçe ile Bursa’da Kasım Paşa Medresesi’nde geçirdi. Az zamanda Haleb (H.973), Şam (H.974), Mısır (H.977), Bursa (H.978), Edirne (H.979) Kadılıklarına nail olduktan sonra Anadolu Kazaskerliğine yükseldi (H.981). Ma’zuliyetiyle / azledilmiş olarak günler geçirmiş ise de az bir müddet zarfında “Nakîbil-Eşraf” (*) (H984), Kadıl-Küdat / Şeyhülislam ( H:987) ve bir sene sonra da Müftilenam oldu. Bir sene sonra istifa ederek tekaüdü ihtiyar etti.
Oğlu İshak Efendi’nin vefatı kalbinde büyük bir tesir hâsıl etti. O sene hitamında şiddetli teessüründen vefat etti. “Rahmetuhu vasıl oldu nagîb 992” vefatına tarihtir. Kabri zincirli kuyuda, pederinin “darulkurrası”(**) civarındadır.”
……………
(*) Nakîbil-Eşraf,” peygamber soyundan olanların işlerini görmek içlerinden hükümetçe tayin olunan memur. Nakibül-eşraf kaymakamı, taşralarda bu işle vazifeli olan kimseler.
(**) Darulkurra, Kur’an okuma ilmini ihtisas derecesinde öğreten mektep
Kaynak: İlmiyye Salnamesi, S:399 340

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR