Oğuzhan Kara

Oğuzhan Kara

Lokman’dan (as) öğütler-3

Lokman’dan (as) öğütler-3

Bizleri yoktan var eyleyen, yarattığı varlıklar içerisinde bize ruh verip bizi canlı eyleyen, yarattığı canlılar içerisinde bize akıl verip bizi insan eyleyen, yarattığı insanlar içerisinde bize iman nimetini verip bizi müslüman eyleyen, o müslümanlar içerisinden bize tarih nimetini verip bizi bin yıldır islama ve insanlığa hizmet ettiren ve yarattığı insanlar içinden bizi bu mübarek günlere müslüman olarak ulaştıran Rabbimize hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v) salat ve selam olsun.

***

İyilik ve güzellik yapmak yaratılış gayemizin temellerindendir. İmanın ve bütün ibadetlerin bize kazandırmak istediği hasletin adıdır iyilik. İyilik, insanı insan kılan değerlerin tamamıdır. İnsanı yaratan, yaşatan, sayısız nimetlerle buluşturan, koruyan, bağışlayan ve sonsuz rahmetiyle kuşatan Rabbimiz, hangimizin daha iyi işler yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır.

Yaşadığımız hayat bir iyilik yolculuğudur aslında. İnsan, bu dünyaya Allah’a iman etmek ve bu imanının gereği olarak da iyi işler yapmak için gelen bir yolcudur. İnsan bu dünyada iyi, güzel, hayırlı ve faydalı işler yapmak, doğru ve güzel davranışlar ortaya koymak için vardır. Kötü, yanlış, çirkin ve zararlı işlerden kaçınmak ve bunlara engel olmak insanın en temel görevidir. “Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir.” (Lokmân Suresi 17)

***

İyilik bir iman ve İslam davetidir aynı zamanda. Kimi zaman güzel ahlak, erdem ve fazilettir. Kimi zaman da hayır-hasenat, sadaka ve zekâttır. İyilik, bazen de bir tebessüm ve kucaklama, tatlı bir söz ve güler yüzdür. İyilik, iyi olma, iyilerle beraber iyiliği yayma mücahedesi, iman ve ibadetin en yüksek makamıdır. Sokakta yürürken, pazarda alışveriş yaparken, minibüste ücret öderken tebessüm etmek iyilik olduğu gibi aynı asansöre bindiğimiz insanlara da tebessüm etmektir iyilik. Ve iyilik kardeşimizi güler yüzle karşılayıp güler yüzle uğurlamaktır.

***

İyilik, yalnıza arkadaş, yolcuya yoldaş, yorguna dayanak, yoksula sığınak, yoksuna umut olmaktır. Yetime kol kanat germek, yaşlının elinden tutmak ve onların gönlünü almaktır iyilik. Tohumu toprakla buluşturmak, bir fidanı suya kavuşturmak, bir kuşu, bir kediyi doyurmaktır iyilik. İyilik, karşılık beklemeden vermektir, imkanını, tecrübesini, malını, sevgisini ve merhametini, dünyevi bir karşılık beklemeden paylaşmaktır.

İyilik, arabayla, apartmanla, altınla, ayakkabıyla, elbiseyle kibir satmamaktır. İyilik toprağı incitmeden yürümek, kuşları ürkütmemektir. Çiçeğin, böceğin, karıncanın üzerimizde hakkı olduğunu bilmek ve onların da hakkını korumaktır iyilik. Her imkanımızın emanet olduğunun farkında olarak makam mevki ile de kibirlenmemektir iyilik. “Küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Çünkü Allah, hiçbir kibirleneni, övüngeni sevmez. (Lokmân Suresi 18)

***

İyilik, emrolunduğumuz gibi dosdoğru olmaktır. Karanlıklar içinde, hardal tanesi ağırlığında bile yapılan her şeyin kayıt altında olduğu ve hepsinin karşılığının görüleceği bilincine sahip olmaktır iyilik. Maddi olarak kendi aleyhimize görünse bile doğruluktan, haktan, adaletten ayrılmamaktır iyilik. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Doğruluk, insanı iyiliğe yöneltir; iyilik de cennete götürür. Bir kimse, doğruluğu prensip edinirse sıddîk (dosdoğru) olur. Yalancılık da insanı kötülüğe ve fücura sürükler. Kötülük de cehenneme götürür. Bir kimse yalancılığı prensip edinirse Allah katında kezzab (yalancı) defterine yazılır.” diye buyuruyor.

***

İyilikle kötülüğün aynı olmadığını, asıl iyiliğin bize kötülük yapanlara bile güzel davranmak olduğunu bilmek ve ona göre hareket etmektir iyilik. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Sakın sizden kimse kalkıp da, “ben insanlara göre davranırım; eğer insanlar iyilik yaparsa ben de iyilik yaparım, kötülük yaparsa ben de kötülük yaparım” demesin. Aksine, nefsinizi şuna alıştırın: Halk size iyilik yapınca siz de iyilik yapın, kötülük yaparlarsa siz de onlara kötülükle karşılık vermeyin. (Kendilerini affedin ve iyilik yapın.”

***

İyilik sevgidir, kardeşliktir, insaftır, infaktır, vicdandır, fedakarlıktır, gayrettir, adalettir, şefkattir, merhamettir ve selamdır. Mazlumun, mağdurun yanında, zalimin karşısında olmak, zulme ve haksızlığa engel olmaktır iyilik. Ve bu faziletlere devam etmede sabırdır iyilik. Peygamber Efendimiz (s.a.v bizleri ikaz ediyor: “ İçinizden biri bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin, buna gücü yetmezse diliyle değiştirsin. Buna da gücü yetmezse kalbiyle o kötülüğe buğzetsin. Bu ise imanın asgari gereğidir.” İyilik; İyi bir insan, iyi bir dede, iyi bir baba, iyi bir anne, iyi bir evlat, iyi bir dost, iyi bir komşu, iyi bir esnaf, iyi bir çiftçi, iyi bir öğretmen, iyi bir öğrenci… ve Allah’a iyi bir kul olmaktır. İyilik, gecenin sessizliğinde sesini alçaltarak Alemlerin Rabbi olan Allah’a dua dua yalvarmaktır: “Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru” (Bakara Suresi 201). Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Oğuzhan Kara Arşivi
SON YAZILAR