Enes Kalender

Enes Kalender

Kütüphaneler aslına dönsün

Kütüphaneler aslına dönsün

Konya İl Halk Kütüphanesi geçenlerde çok güzel bir başarıya imza attı. Ülkemizde en çok tercih edilen kütüphane olmayı başardı. Hatta çok güzel bir adım daha atılarak çalışma saati 24 saate çıkarıldı. Geçen günlerde Konya İl Halk Kütüphanesine gittim. İçerisi çok temiz ve ferah olmakla beraber gayet sessizdi. Giriş çıkışlarda ise kimlik kullanılabiliyor.

**
Ben Konya’ya geldiğim ilk yıl öğrenci kartı çıkarmıştım. Kartlı giriş de yapabiliyorsunuz. Hatta kartlı girişlere öncelik tanındığını söylediler. Gittikçe modern ve işlevsel hale gelen kütüphanede bir çok imkan var. Konya’nın merkezinde olması da ulaşım açısından çok büyük avantaj olmuş. Güvenlik açısından da gayet güvenlikli bir yer olduğunu söylemek mümkün.  Kabaca gözlemlerim bu şekildeydi. Hasılı İl Halk Kütüphanesi istenilen hizmeti fazlasıyla sunuyor.
**
Bu hizmetlere vesile olan amirinden memuruna kadar, bekçisinden temizlik görevlisine kadar herkese teşekkür ederim. Mekanda en ufak bir sıkıntı olmamasına rağmen içim huzursuzdu. Çünkü kütüphanedeki insanların çoğu lise ya da üniversite çağındaki öğrencilerdi. Herkes ders çalışıyordu. Herkesin önünde bir test kitabı herkes önündeki test kitabına odaklanmıştı. Burada çok büyük bir sıkıntı var. Bizler kitaplarla haşır neşir olması gereken gençleri nasıl olurda test kitaplarına mahkum ederiz.
**
Gençler Tarih kitapları okuyacak, geçmişinden ilham alıp geleceğe imza atacak. Gençler Sanat kitapları okuyacak Zevk-i Selim olacak. Gençler Siyaset okuyacak ve toplumun istek ve arzularını anlayacak. Gençler Sosyoloji kitapları okuyacak ve toplumu analiz edecek. Gençler Psikoloji kitapları okuyacak ve insan ruhuna nasıl dokunacağını öğrenecek. Gençler Ekonomi kitapları okuyacak ve parasını nasıl değerlendirmesi gerektiğini bilecek. Gençler Dini kitaplar okuyacak ve dinini öğrenecek. Gençler Fikir kitapları okuyacak ve zihin dünyalarını genişletecekler. Gençler Felsefe kitapları okuyacak ve sorgulamayı, analiz etmeyi öğrenecek. Gençler Astronomi kitapları okuyacak ve evrenin kusursuz yapısını görecek. Gençler Kültür kitapları okuyacak ve kendi kültürünü bilecek.
**
Gençler Doğa Bilimleri kitapları okuyacak ve etrafında olup biten doğa olaylarını seyredip geçmeyecek. Gençler Şifalı bitkiler kitapları okuyacak ve ormanda gezerken sadece gezmeyecek inceleyecek. Hatta gençler Yemek kitapları okuyacak ve kendi damak tadında yemekleri bilecek. Bunların hepsini İl Halk Kütüphanemiz sağlamış. Aklınıza gelebilecek tüm alanlarda ve konularda okuyabileceğiniz kitaplar mevcut fakat gençlerimiz bunları tam anlamıyla değerlendir(e)miyor.
**
Zihinsel anlamda bir değişikliğe ihtiyacımız var. Yaptığımız eylemleri sadece belirli ünvanları almak için yapmak yerine kendi içsel başarımızı sağlamak amacıyla yapmalıyız. Üniversitede istediği bölüme yerleştikten sonra bir daha okuduğu bazı dersleri ömrünün sonuna kadar kullanmayacak gençler koskoca yılını sınavda biraz daha fazla soru çözmek adına heba ediyor.
Bir okulun girişinde yazan yazı: "Kitap okumadan başaracağını düşünen öğrenciler, bunu denemesi kolay ama sonuçlarına katlanmak çok zordur." Bu yöntemi denemenizi hiç tavsiye etmiyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enes Kalender Arşivi
SON YAZILAR