Oğuzhan Kara

Oğuzhan Kara

KUR’AN ŞİFADIR

KUR’AN ŞİFADIR

Şifa ayı olan Ramazan ayına kavuşan Müslümanlar olarak, Kerim Kitabımızın bütün sure ve ayetlerine, bu ayetlerde geçen emir ve nehiylere, ve bunların bütün insanlığın yararına olduğuna iman ediyoruz. Hayat kitabımızın bir bölümüne, bir ayetine, bir hükmüne inanmamanın, onu hafife almanın kalbimizden imanı ayırdığını biliyoruz. Kerim Kitabımız Kur’an-ın, hayatımızın her alanında, bütün iş ve işlemlerimizde bize rehber olduğuna, daralan kalplere, huzur arayan gönüllere şifa olduğuna iman ediyoruz. Ey insanlar! İşte size Rabbinizden bir öğüt, kalplere bir şifâ ve inananlar için yol gösterici bir rehber ve rahmet (olan Kur’an) geldi. (Yunus Suresi 57)

Ramazan Ayını diğer aylardan kıymetli kılan özellik, Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmiş olması ve orucun bu aya kavuşan Müslümanlara farz olmasıdır. “Ramazan ayı öyle bir aydır ki insanlar için hidayet rehberi olan, bu rehberliğin apaçık belgelerini taşıyan ve hakkı batıldan ayıran Kur’an işte bu ayda indirilmiştir. Öyleyse içinizden kim bu aya ulaşırsa oruç tutsun.” (Bakara Suresi 185) Doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü, güzel ile çirkini, faydalı ile zararlıyı, adalet ile zulmü, hak ile batılı birbirinden ayıran Kur’an bizden her ne istiyorsa, onu yapma gayretinde oluyoruz. Kendimiz için istediğimizi kardeşlerimiz için de isteyip, iyilik ve güzellik yolunda gayret ediyoruz. Her ne olursa olsun haktan, adaletten ve doğruluktan ayrılmıyoruz. Kendimiz, ailemiz, şehrimiz, memleketimiz ve bütün insanlık için doğru ve faydalı olanı yapıyoruz.

Gönlümüzün şifa bulması için Kur’an-ı Kerim’i okumalı, dinlemeli ve onun mesajlarını anlayarak hayatımızda tatbik etmeliyiz. Ramazan günlerini bir fırsat bilip Kur’an ile aramıza koyduğumuz engelleri kaldıralım, onunla kucaklaşıp, gözümüzü, gönlümüzü, kalbimizi ve kalıbımızı ayet ayet, sure sure Kur’an ile barıştıralım. En doğruya, en iyiye, en güzele, en faydalıya ulaşmak için bunu yapalım. ”Gerçekten bu Kur’an en doğru yola iletir ve iyi işler yapan mü’minlere büyük bir mükafat olduğunu müjdeler.” (İsra Suresi 9)

* * *

Ramazan ayının aynı zamanda tefekkür için, zikir için, zihnimizi Kur’an ile temizlemek için bir fırsat olduğunun farkına varalım. “Onlar hala Kur’an-ı düşünmeyecekler mi? “ ilahi mesajına kulak verelim ve onun gereğini yapalım. Akıl ve irade sahibi insanlar olarak karıncaya- kuşa, çiçeğe - böceğe, toprağa - ağaca, yağmura,-suya karşı sorumluluğumuzun bilincinde olalım. Ve Kerim Kitabımızın mesajını anlayalım: “Eğer biz bu Kur’an-ı bir dağa indirseydik elbette sen o dağı, Allah korkusundan boynunu bükerek paramparça olmuş görürdün. İşte biz insanlara bu misalleri düşünsünler diye veriyoruz.” (Haşr Suresi 21)

Ramazan ayını bir fırsat bilerek “Mü’minler ancak kardeştir. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin.” ilahi emrinin gereği olarak kardeşlerimizle aramızı düzeltelim ve barışalım. Belki de bir yıldır görüşmediğimiz akrabalarımızla, ihmal ettiğimiz ve belki de gıybetini ettiğimiz komşularımızla, küçümsediğimiz, alaya aldığımız gariplerle, önemsemediğimiz arkadaşlarımızla telefonla bari konuşalım ve helalleşelim. “Ey iman edenler! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın.”(Hucurat Suresi 11)

Biz Kur’an’dan, mü’minler için şifa ve rahmet olacak şeyler indiriyoruz.”( İsrâ Suresi 82) Ramazan ayı vesilesiyle okuduğumuz ayetler, öğrendiğimiz hadisler, dinlediğimiz nasihatlar imanımızı kuvvetlendirip, kulluk kalitemizi arttırsın ki şifa bulalım. “Mü’minler ancak o kimselerdir ki; Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir. O’nun ayetleri kendilerine okunduğu zaman (bu) onların imanlarını arttırır. Onlar sadece Rablerine tevekkül (tüm tedbirleri alıp, gerekeni yaparak işin sonucunu Allah’a bırakmak ve O’a güvenmek) ederler.(Enfal Suresi 2) Bu ramazan ayı vesilesiyle günahlarımızın affedilmesi için Rabbimize yalvaralım. Geçmiş yıllarımızın muhasebesini yapalım ve hatalarımıza tövbe ederek işifa bulalım. Kazancımızın helal olmasına dikkat ettiğimiz gibi aynı zamanda işimizi de güzel yapalım. Hem bu hayatta hem ahiret hayatında başarılı olmak için Allah ve Resulüne itaat edelim. “Hakkı batılla karıştırıp da bile bile hakkı gizlemeyin” ilahi mesajını unutmayalım. “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin ki Allah işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın…”(Ahzab Suresi 71,72)Bu ramazan ayı vesilesiyle, yaptığımız her işten, yapmamız gerekirken yapmadığımız her işten ve Allah rızasına uygun olan her şeyimizden veya Allah rızasına uygun olmayan her şeyimizden de hesaba çekileceğimizin idrakine varalım. Kerim Kitabımız ile şifa bulmak isteyenler olarak, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”(Haşr Suresi 18) ayetini unutmayalım. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oğuzhan Kara Arşivi
SON YAZILAR