Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

KUR’AN AYI RAMAZAN

KUR’AN AYI RAMAZAN

1,2. Elif Lâm Râ.[293] Bu Kur’an, Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, mutlak güç sahibi ve övgüye lâyık, göklerdeki ve yerdeki her şey kendisine ait olan Allah’ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır. Şiddetli azaptan dolayı vay kâfirlerin hâline .( İbrahim Suresi 1)

On bir ay yolunu gözlediğimiz, misafirlerin en değerlisi kapımızı çaldı. Onu en güzel şekilde ağırlamanın mükâfatı ise Rabbimizin rızasına kavuşmaktır. Peki, bu değerli misafire karşı tavrımız nasıl?

*** 

Öyle bereketli bir mevsimin içerisindeyiz ki Kur’an’ın kendisinde inmeye başladığı ve kendisinde indirildiği Ramazan Ayındayız. Bu ayda Peygamber Efendimiz (s) ile Cebrail (a.s) karşılıklı Kur’an okumuşlar ve mukabele de bulunmuşlardır. 

Kur’an gönlümüze nur, bedenimize şifadır. Okunmasında, dinlenmesinde sevap vardır. Bu konuda Peygamber Efendimiz (s) “Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 1001) buyurmuştur.

Kur’an’a sımsıkı sarılmak gerekir. Hele bu ayda tabiri caizse Kur’an’la yatıp Kur’an’la kalkmak, günümüzün tamamına yaymak gerekir. Çünkü Kur’an rehberimizdir, Kur’an hayat nizamımızdır, Kur’an kurtuluş reçetemizdir, Kur’an akla bilgi, ruha şifadır. Muhabbet etmek istediğimizde nasıl bir dost ararsak, Rabbimizle konuşmak için de Kur’an’a koşmamız yeterli olacaktır.

*** 

Peki, Kur’an okumasını bilmiyorsak ne yapmalıyız? Öğrenmezsek çok şey kaybetmiş olur muyuz? Sadece mealini okumamız yeterli olacak mıdır?  Bu soruların karşılığı emin olun ki “Kur’an okumasını her ne olursa olsun öğrenmeliyim!” cevabından başkası tamamlamayacaktır. Düşünsenize herkes bir takım olaylardan mucize türetmeye çalışıyorlar, oysaki karşımızda, gözümüzün önünde başlıca mucize yani Kur’an-ı Kerim durmaktadır. Bize düşen ödev ise Rabbimizin emir ve yasaklarının içerisinde yer aldığı, geçmiş peygamberlerden öğütlerin yer aldığı ve bu peygamberlerin halkının yaşadığı hayat nizamı ve helak edilme sebepleri, iman ve tevhid konuları, nübüvvet, ahiret, cennet ve cehennem konularını ayrıca kurtuluşumuz için nasıl bir kulluk yapmamız gerektiğini içeren Kur’an ı okumamız, anlamamız ve hayatımıza bu doğrultuda şekil vermemiz gerekmektedir.

*** 

Gelin dostlar, bu Ramazan bizim için bir dönüm noktası olsun. Günahlarımızdan arınmamıza vesile olsun. Kur’an gönlümüze şifa kalbimize nur olsun. Bilmiyorsak öğrenmemize, biliyorsak hayatımıza nizam olsun.

Selam,dua ve muhabbetlerimle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR