Ramazan Kural

Ramazan Kural

Kuraklık ve yer altı barajları

Kuraklık ve yer altı barajları

İklimdeki değişkenlikler, yağış miktarındaki azalma, ormanlık ve yeşil alanların azalması, kuraklığın şiddetli olarak görülmesine neden oluyor. Türkiye'nin konumu nedeniyle yarı-kurak bir iklime sahip olduğunu ve çeşitli aralıklarla bölgelere göre şiddetli kuraklık yaşayabiliyoruz. 

Sonbaharda neredeyse birçok ile yağmur yağmadı ve ilkbahar günlerini tekrar yaşadık, birçok ilde yağmur duası yapılmıştı. Doğu bölgelerinde yaşayanlar böyle bir yılı daha önce görmediklerini söylüyor. 1,5 ay kar yağışının geç olması iklim değişikliğinin nasıl boyutlarda olduğunu gösteriyor.  Kasım ayında yağışlar nerdeyse % 50 azaldı.  

2021 yılının ocak ayında olan yağışlar bir nebzede olsa içimizi rahatlattı. Birçok ilimizde baraj seviyeleri azda olsa yükseldi.  

Yağışla gelen su boşa akmayacak, yer altı barajlarında toplanacak, içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayacak...

Genellikle insanoğlu yumurta kapıya dayanıncaya kadar çare aramaz hele bizim insanımız. Yıllardır bilim adamları küresel ısınma felaketinden bahsediyordu. Sadece devletler değil tüm insanlık üzerine düşen görevi yapıp iklim değişikliklerine karşı en iyi şekilde önlem almalıyız. Şimdi birbirimizi karalamayı bırakıp herkes alabildiği kadar önlem almak zorundayız. Bu alacağımız tedbirler bir insiyatif değil zorunluluktur.

Evlerde yağmur suyu biriktirmek için sistemler kurulabilir. Denize komşu olan illerde deniz suyundan yararlanılabilir.

Yeraltı barajı, kurak ve yarı kurak bölgelerde suların, toprak yüzeyi altında depolayan baraj tipidir. Yeraltı suyunun akım doğrultusu yönünde bir baraj seti yapılarak, suyun akiferde biriktirildiği yapılardır. Yeraltında gözenekli alanlarda, hidrojeolojik ve jeolojik şartların uygun olduğu alanlarda uygulanır.  

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen “Yeraltı Barajları Eylem Planı” toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. " 2021 yılı su ve sulama yatırımlarında hamle yılı olarak ilan edildi. Bu kapsamda yeraltı barajları başta olmak üzere, suyu tasarruflu ve verimli kullanma konusuna daha çok odaklanacağız. Her şey bireyle başlıyor. 83 milyonun tasarruf etmesi gerekiyor. Suya artık bir mücevher ve altın gözüyle bakmamız lazım. Bugün su kısıdı yaşayan ülkeler arasındayız, yarın su kuraklığı yaşayan ülkeler arasına girebiliriz." 

Geleneksel barajlara göre yer altı barajlarının avantajları. Su yeraltında depolandığından, evlerin ve arazilerin batması önlenebilir. Böylece yeraltı barajının üstündeki araziler baraj inşaatından önceki haliyle kullanılabilir.

 Bariyer çökmelerinden kaynaklanan felaketler önlenebilir. Kesme duvarının yapım maliyeti, gerekli geçirgenlik şartını yerine getirmesi koşuluyla inceltilerek düşürülebilir. Yer altı barajlarının ömrü uzun ve maliyetleri daha düşük olduğu biliniyor.

Geçtiğimiz 20 yıl öncesine göre kıyaslarsak görünüyor ki ciddi bir kuraklık var. 20-30 yıl sonrasında neler olacağını tahmin etmek çokta zor değil. Para, mal, mülk çalışırsın kazanırsın gün gelir kaybedersin her şey geçicidir... Bir damla su için her şeyi verirsin, Su candır , hayattır. Rabbim dualarımızı kabul etsin rahmetini üzerimizden çekmesin…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR