Adem Turan

Adem Turan

Kul hakkına dikkat etmeliyiz

Kul hakkına dikkat etmeliyiz

5-6 bin civarına inen günlük vaka sayıları çok değil, 3-4 hafta içerisinde 50-60 binlere dayandı. Neyse ki biraz gecikerek de olsa hatamızı fark ettik, girdiğimiz yanlış yoldan tam bir U dönüşü yaparak vazgeçtik. Kanaatimize göre alınan son kararlar  bazı eksikleri olsa da doğru ve yerinde kararlardır. Ama bilelim ki, salgının bizdeki bundan sonraki sürecini bayram sonrasında yeniden ve ciddi bir şekilde değerlendirmemiz de kaçınılmazdır.

Niye böyle oldu diye sorular soracak olursak, tedbirlere uymadığımız realitesi ortaya çıkacaktır.   

Toplum olarak bir çok ortak kullandığımız araçlar, ortamlar ve  mekanlarımız  vardır. Bunların başında toplu ulaşım araçları, okullarımız, işyerlerimiz, alış veriş yaptığımız marketler.

Hepsi hayatta olmazsa olmaz ihtiyaçlarımızdır. Ancak sıkıntılar bunları kullanırken hasıl oluyor.

Ulaşımınızı otobüse ile yapmak istediniz ve otobüs durağına çıktınız. İlk olumsuz örnek olarak yerdeki sigara izmaritleri göze çarpıyor. Sağ olsun belediyelerimiz her otobüs durağının bulunduğu yere paslanmaz çelikten imal edilmiş, izmaritleri yere atmasınlar diye çöp kutuları koydurmuş. Gel gör ki, durağın etrafı sigara izmaritleri ile dolu. İki adım ötede çöp kutusuna atmak varken, bulunduğu yere atılıyor. Sadece bu mu? Biraz öte de boş sigara paketleri hatta pet şişelerle bile karşılaşırsınız. Daha vahimi çiğnediği sakızı bile yere atanlar mevcut. Bazen birinin ayakkabısının altına yapışırken, bazen de kuşlar yem sanıp yemeğe çalışıyorlar. Uzmanların ifadesine göre bu sakızlar kuşların ölümüne bile sebep oluşturduğunu ifade ediyorlar.     

Birde bunun içine covid salgını işin işine girince insanlarımızın daha temkinli olmak zorundayız. Maske ve sosyal mesafeden asla taviz vermemiz gerekiyor. Pazar yerleri ve marketlerde diğer insanları rahatsız edecek davranışlardan kaçınmalıyız. Gereksiz kalabalıklardan da uzak durmalıyız.                

Bunlar nahoş görüntüler olup medeni bir insana yakışmayan hareketlerdir. Ne inançla nede insanla bağdaşır.

Ancak bu tür faaliyetleri yaparken, çevrenin temizliğine , diğer insanların haklarına da riayet edilmeli, onları rahatsız edici hareketlerden uzak durmalıyız.

Sonuç olarak, yapılan tüm yanlışlıklar kul hakkına girer ki, bir gün ödenmek üzere karşımıza çıkacağını unutmamız gerekmektedir.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a  emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR