Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Kuğulu er meydanı Kırkpınar’a rakip olacak

Kuğulu er meydanı Kırkpınar’a rakip olacak

Seydişehir Belediyesi tarafından daha önce gerçekleştirilen, ancak yaşanan pandemi sebebi ile iki yıldır gerçekleştirilemeyen yağlı güreşlerin 3. sü Kuğulu Er Meydanında düzenlendi.

 

Yağlı güreşler deyince akla hemen Kırkpınar gelir, bu yıl 661. si düzenlenen güreşler haklı olarak büyük ilgi görür.

 

Tarihi misyonu göz önüne alınırsa güreşlerin ilgi görmesi normal.

 

Ancak şunu da ifade edeyim, güreşlerin yapıldığı alan yıllardır aynı. Çimleri kurumuş, bakımsız, bunun yanında seyircilerin bulunduğu tribünler bile yenilenmemiş.

 

Olaya fiziki açıdan baktığımızda Kuğulu er meydanı alanı Kırkpınar alanından daha güzel ve bakımlı.

 

Bunun yanında müsabakalara katılan güreşçiler açısında da Kırkpınar ve diğer güreş organizasyonlarından hiç farkı yok.

 

İşini çok iyi yapan profesyonel ekipler Belediye tarafından getirilmiş.

 

34 BAŞ PEHLİVAN

 

Kuğulu Er Meydanı'nda, 34'ü başpehlivan olmak üzere farklı kategorilerde Türkiye’nin birçok yerinden 500 güreşçinin yer aldığı “Yağlı Pehlivan Güreşlerine” halkın ilgisi gerçekten yoğun oldu.

 

Seydişehir güreş organizasyonlarına yabancı değil.

 

Eski Konya Milletvekilli rahmetli Necati Kalaycıoğlu’ ndan dinledim.

 

Yaşar Doğu Tahran’ da olimpiyat şampiyonu olduktan sonra yurda dönmüş. Milletvekili Necati Kalaycıoğlu Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği Başkanı Hayrettin Durusoy ile birlikte Yaşar Doğu’ yu Seydişehir’ e getirmek isterler.

 

Havaalanında Yaşar Doğu ve diğer güreşçileri karşılama sırasında kendisini Seydişehir’ e davet ederler ve bunda ısrarcı olurlar.

 

Yaşar Doğu, Necati Kalaycıoğlu’ nu ve Hayrettin Durusoy’ u kıramaz, daha evine uğramadan diğer güreşçiler, Mustafa Dağıstanlı, Hüseyin Akbaş, Nuri Ayva, Alanya’dan gelen güreşçiler ile birlikte bir cumartesi günü otobüsle yola çıkarlar.

 

Seydişehir, 18 Ekim 1959 Pazar günü Termiyelik mevkiinde Dünya Şampiyonlarını misafir eder güreşler yapılır. Belediye Başkanı Osman Özdemir ve Seydişehir liler, misafir ve tüm davetlilere çok sıcak ilgi gösterir. Aynı gün akşam da güreşçiler yolcu edilir.

 

O tarihi günde Güreş Müsabakaları Afişinde şöyle bir başlık vardır.

18 Ekim 1959 Pazar günü, Türk Gücünü Dünya’ya Tanıtan Acı Kuvvetler, İftihar Ettiğimiz Şöhretler Bir Arada, Seydişehir Okutma ve Yardımlaşma Derneği, Seydişehir Belediyesi ve Seydişehir Orta Okul Yaptırma Cemiyeti’nin Müştereken Hazırladıkları Muazzam Yağlı Güreşler”

 

İşte Seydişehir’in böyle bir güreş mazisi var. Yıllar sonra Seydişehir Belediyesi unutulan bu geleneği tekrar yaşatmak için fedakârlık yaptı ve 3. sünü düzenlemeyi başardı.

 

Bu gelenek devam ettirilir ise Seydişehir’ in Türkiye’ nin en önemli güreş organizasyonlarına ev sahipliği yapacağı ve Kırkpınar’a rakip olacağına inanıyorum.

 

Bu inancımın en önemli göstergesi, Yaşar Doğu ve arkadaşlarının güreş yaptığı yer olması, ayrıca, Kuğulu er meydanı alanının fiziki açıdan Ülkenin en iyi alanına sahip olması.

 

Yıllar sonra unutulmaya yüz tutmuş geleneği tekrar yaşatan Belediye Başkanı Mehmet Tutal ve ekibine teşekkür ediyorum.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR