A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Kudüs Hatıraları (2) 27.01.2012 / 31.01.2012

Kudüs Hatıraları (2) 27.01.2012 / 31.01.2012

El-Halil kentinden ayrılıyoruz. Beytül Lahim’i ziyaret ediyoruz. Hz. İsa (a.s.)’ın burada doğduğu söyleniyor. Eriha’ya giderken bir tepenin üzerinde Musa (a.s.)’ı ziyaret ediyoruz. Türbe ve mescid yan yana, iç içe. Osmanlı restore etmiş. Geniş bir mekân içine yerleşmiş. Mezarın başında bir kudsi hadis yazılı. Efendimiz (s.a.v.) şöyle anlatıyor: “Bir gün Musa (a.s.)’ın yanında bir delikanlı belirdi. Musa (a.s.) şaşırdı, buraya nasıl geldiğini sordu? O da: Bana engel olma ben her yere girerim., deyince Musa (a.s.) öyleyse sen kimsin? Kendini tanıt dedi. (oda ben melek’ül mevtim (ölüm meleğiyim) senin ruhunu almaya geldim deyince bir yumruk vuruyor Azrail (a.s.) gözünü çıkarıyor. Azrail (a.s.) hemen Rabbine dönüyor. “Yarab senin kulun Musa bana vurdu beni tehdit etti” diyor. Rabbimiz şöyle buyurur “ya Azrail Musa’ya git benden selam söyle elini ıslatsın bir öküzün üstüne sürsün. Eline ne kadar kıl çıkarsa o kadar daha ömür vereceğim” Azrail (a.s.) geliyor korkarak yaklaşıyor “ya Musa Allah’ın sana selamı var elini ıslatıp öküz üzerine koyacaksın eline yapışan kıl kadar Allah (c.c.) sana ömür verecektir” diyor. Hz. Musa düşünüyor “sonu ölüm mü? Azrail (a.s.) evet ölümdür diyor. Öyleyse beni şu dağın tepesine at ruhumu orada kabzet diyor. Öyle yapıyor bir dağın kenarında Hz. Musa vefat ediyor. Birçok ziyaretçi gelip ziyaret ediyor. (hadis sünen-i tirmizi)
ERİHA BÖLGESİ: İbrahim (a.s.) elhalil kentinde peygamber yeğeni Lut (a.s.) 80 km ötede Eriha da peygamber yani teşbihte hata olmaz derler. Amcası vilayette yeğeni ilçede peygamber. Lut’un bulunduğu bölge Eriha bölgesi verimli arazileri olan zengin bir bölge ama lutilikte zirveye çıkmışlar ahlaksızlık tavan yapmış. O dönemde erkekler bir birleriyle çiftleşiyor söz dinlemiyorlar 200.000 nüfuslu Sodom 200.000 nüfuslu Komor şehirleri var. Tam 400.000 nüfuslu iki şehir aklı başında namaz kılar oruç tutar. İnsanlarda bunlara engel olmuyor. Suçlarına göz yumuyorlardı. Bir gün Allah (c.c.) iki meleği insan suretinde Lut (a.s.) gönderdi Lut (a.s.) iki delikanlıyı hemen evine aldı hanımına aman kimseye misafirlerimizden söz etme. Bunlar Tanrı misafirimiz dedi. fakat Lut’un karısı hainlik etti hemen sokağa çıkıp Lut’un yanında iki erkek deli kanlı var gelin gelin diye çağrı yaptı. Sapıklar Lut’un kapılarını zorla açmaya çalışıyorlardı. Lut misafirlerinden izin isteyip kapıya koştu. Hepsi birden o misafirleri bize ver bize onlar lazım diyorlardı Lut (a.s.) şöyle dedi: Kur’an’da şöyle geçer. “kale haüla-i benatiin küntüm failin” “ister ben kızlarımı size nikah edeyim dedi” ama onlar “biz senin kızlarını istemiyoruz bize misafir gençler lazım” diye bağırıyorlardı. Lut (a.s.) üzgün üzgün misafirlerinin yanına geldi Lut’a hayırdır, Lut ne oldu, neden durgunsun? dediler. Sonra kendilerinin imtihan için gönderilen melekler olduklarını açıkladılar. Melekler Lut’a ya Lut inananları al bu şehirden çık sakın ha arkana bakma dediler. 9 tane inanmış Müslümanı alıp şehirden gece yarısı çıktı. Cebrail (a.s.) kanadını öyle bir vurdu ki Akdeniz’den 384 metre daha alçak bir çukur açıldı 400 bin nüfuslu iki şehir yerin dibine battı. Lut gölünde canlı mahluk yaşayamıyor. %27 oranında tuz var aşırı tuzlu biz orayı görünce çok etkilendik, emri-bil maruf neyi anil- münker yapılması şarttır. Sıkıcı bir havası var. Ürdün nehrin yarısına hakim diğer yarısına İsrail hakim. İsrailliler fabrika kurmuş güzellik sabunu kremi elde edip pahalı pahalı satıyolar. Şayet öğleden sonra gölde sandal gezisi yapılırsa, aşağıdaki batık şehirler görülür.
Bir gün Efendimiz (s.a.v.) Hz. Ayşe annemize Lut gölünün, Lut kavminin helakinden bahsediyordu. Ayşe annemiz ağlayarak sordu. İyi ama Yaresul Allah içlerinde namaz kılan kimse yok muydu? Efendimiz (s.a.s.) buyurur 70 bin kişi namaz kılardı, ama onlar iyiliği emredip kötülüğü men etmediler, O kötülüklerini kaldırmak için elleriyle dilleriyle karşı koymadılar, gönüllerinden buğz da yapmadılar. Allah (c.c.) evvela o iyi olanları helak etti. Evet günümüz de de faiz ekonominin gereği diye yeniyor. Fuhuş almış başını gidiyor uyuşturucu yaşı 11’e düşmüştür. Böyle giderse bizimde başımız dertten kurtulmaz. Ama bize bunlar ibret vermiyor. Rabbim bizleri ıslah eylesin.
Dua ve Selamlar.
Not: sorularınız için
Tel:352 42 13
Ali Galip DOĞAN-İrşad Vakfı Başkanı
Posta:[email protected]
Facebook: Ali Galip Doğan (İrşad Vakfı) 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR