Salih Acıbadem

Salih Acıbadem

Küçük esnafa ekonomik destek şart!

Küçük esnafa ekonomik destek şart!

Yaklaşık olarak bir aydır virüs sebebiyle mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızı kaleme alıyordum. Başlatılan operasyon ile beraber şuana dek binlercesi memlekete getirildi.

****
Durum böyle olunca başka önemli bir konuya değinmenin vakti geldi. Konumuz koronavirüs sebebiyle küçük esnafın ve vatandaşın yaşadığı ekonomik buhran.

****
Evet virüs kısa sürede dünyayı ve Türkiyeyi etkisi altına aldı. Bu süreçte işletmelerin çoğu hükumet kararıyla kapatıldı. En çok kim mi etkilendi? Her zaman olduğu gibi küçük esnaf...

****
Virüsle mücadele etmenin tek yolu hayatı yavaşlatmaktı. Bu yüzden işletmelerin kapatılma kararı sonuna kadar doğru. Yanlış olan esnafın bir başına bırakılması.

****
Açıklanan tedbir paketlerinden onlara çare çıkmadı. Bu sebeple mağduriyet yaşayan sektörler, meslekler ve milyonlarca insanımız var.

****
Bu insanların ortak özelliği ay sonunu zar zor getirmek. Hayatın pahalılaşması ve şartların zorlaşmasıyla zaten sıkıntılı bir dönemden geçiyorlardı. Bide bu virüs gelince..

****
Çoğu bankalara gitti. Bir ümitle en azından kredi alıp birkaç ayı kurtarmak maksadıyla. Maalesef bankadan kredi almak bu dönemde o kadar kolay değil..

****
Şanslı olanlara bankalar 10 bin istiyorsanız 3 veya 5 bin veriyor. Bankaların eski müşterisi olmayanların başvurusu dikkate bile alınmıyor..

****
Mesela berberler-kuaförler.. Bu işi yapanlar günlük kazanıp günlük yiyen insanlar.. Bir aydır dükkanları kapalı.. Elde birikmişi olan bir şekilde idare ediyor. Ya olmayan?

****
Evlere tıraşa gidip birazda olsa para kazanmaya çalışıyorlar. Peki bunun sağlık yönü ne olacak? Berberler keyfi olarak kapatılmadı. Risk teşkil ettiği için bu yola gidildi.

****
Nasıl üstesinden geliriz bu durumun? Güçlü bir devletimiz var. İmkanımız olmasa onlarca ülkeye uçak dolusu yardım gönderemezdik.

****
Birkaç ay ekonomik yönden sıkıntı yaşayan küçük esnafa ve vatandaşlarımıza nakit desteğinde bulunulmalı. Hemde sorgusuz sualsiz. Tedbir kapsamında adamın dükkanı kapalıysa bu para onun en doğal hakkı.

****

Kira ve faturaları geçtim ama temel gıda ihtiyaçları noktasında hiçbir Türk vatandaşı sıkıntı yaşamamalı.

****
Bu süreç elbet bitecek. Eski günlere daha az hasarla dönmemiz için bu desteklemeler hayati önem taşıyor.

****
Eğer bu destekler verilmezse virüs sonrası çok farklı sorunlar bizi bekliyor.. Olayın psikolojik ve sosyolojik boyutu dikkate alınmalı.

****
Yani bugün devletimizin vatandaşına vereceği en ufak yardım bile geleceğimiz için çok değerli.

****

Umarım bu süreçten en düşük kayıpla çıkarız...

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Salih Acıbadem Arşivi
SON YAZILAR