Ramazan Kural

Ramazan Kural

Kripto paraların geleceği var mı?

Kripto paraların geleceği var mı?

Kripto paralar aslında tamamen dijital, şifrelenmiş sanal para birimidir. Son dönemde aşırı değer kazanması ve yatırımcı sayısı artması ile kimilerine göreyse geleceğin para birimi.

Günümüzde kripto para birimleri pek çok kişi tarafından duyulmuş, devlet başkanlarından dev şirketlere kadar herkesin çok fazla dikkatini çekmiş durumda olan bilinmeyeni çok olan bir olgudur. Takas işlemlerini doğrulamak ve güvenli şekilde gerçekleştirmek için kriptografi kullanılır. Herhangi bir fiziksel karşılığa sahip değildir.

**

Son yılların popüler konularından biri olan kripto para ve üzerinde çalıştığı Blokchain teknolojisi ülkemizde de pek çok sektörde ilgi görüyor. Dijital paraların ortaya çıkışı ve yakın gelecekte bu alanda yaşanabilecek gelişmeleri çok hızlı bir şekilde gelişeceğini gösterdi. 

Blockchain teknolojisi nedir? 

Blockchain bilgi içeren blokların oluşturduğu bir zincir gibidir. Hash denilen özel algoritmalar ile şifrelenmiş veri akış takibi sağlayan, karışık bir veri tabanıdır.

**

Blockchain’in potansiyeli kripto para birimlerinin çok ötesine ulaşıyor. Teknoloji yeni ancak kısa zamanda sistem üzerindeki potansiyel etkisi çok büyüktür. Kısacası blackchain teknolojisi için tüm bilgileri içinde barındıran büyük bir defter tabiri yapılıyor.

**

Günlük hayatımızda kâğıt para kullanımımıza dikkat edersek bu miktarın ne kadar az olduğunu fark edebiliriz. Nitekim ekonomide dolaşan paranın yalnızca yüzde 10’u kâğıt formunda ve kullanımı her geçen gün azalıyor. İşin ilginci, sadece kâğıt para ile yaptığımız ödemelerde karşı tarafla doğrudan etkileşime geçiyoruz. Dijital işlemlerimizin ise tamamı özel finansal şirketler üzerinden geçiyor. Haliyle, bu şirketler finansal sistemin giriş kapıları haline geliyorlar. Bitcoin dijitalde doğrudan kişiden kişiye ödemenin yapıldığı para olarak doğdu. Doğuşundan bugüne geçen 10 sene içerisinde binlerce farklı kripto para ortaya çıktı.

**

Kripto paraları önümüzdeki yıllarda nasıl bir noktada göreceğiz? 

Dünyada genel olarak doların üzerinden giden bir finans sistemi yavaş, yavaş ağırlığını kaybedecek. İş hayatında ki uygulamalarla başlayan bloklaşmayla birlikte kripto paralar ticaretlerde yapılan anlaşmalara göre şekillenecek. Merkez Bankaları,  teknoloji şirketlerinin yardımıyla kendi ticaretine göre bölgeselleşebilen kripto paraların önemi artıracak 

Türkiye’de de Cumhurbaşkanlığı’nın taahhüt ettiği gibi ilk dijital para testlerine başlayanı çok oldu.

**

Son zamanlarda ülkemizde de kripto para madenciliğine önem çok artmış durumdadır. Çok sayıda kişi kripto paraların çok değerlenmesi üzerine evlerinde ve ofislerde kripto para madenciliği yapmaktadır. Dünyadaki dijitalleşmenin çok önem kazanmasıyla dijital paranın ( kripto ) paranın ileriki yıllarda çok farklı boyutlarda olacağını düşünüyorum.

...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR