İhsan Koç

İhsan Koç

Köylere gel köylere

Köylere gel köylere

Uzun yıllardır devam eden göç dalgalarının hızlı ulaşım araçlarının yaygınlaşması ile arttığını görüyoruz. Köylerden sürekli uzaklaşan toplumlar sıkışık hayatın içerisinde tüketim toplumu halini alıyor.

**

Dağlık arazilerde yeralan köylü gençler çareyi belli saatler arası maaşlı çalışmakta buluyor. Uzun vadede riskli kısa vadede fabrikatörleri memnun eden gelişmeler toplumun genelini tüketim toplumu haline getirdi.

***

Gelişmelerin farkında olup endişelenen ve proje geliştiren Tokat valiliği harika bir çalışmaya imza attı. “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi”

***

Aşı çalışmaları ile sağlığının korunması, suluk ve barınma ekipmanları ile hayvanların refahının sağlanması, kaliteli koç temini yapılarak çiftçilerin ıslah edilmiş koyunlara sahip olması…

Okudukça insan başvuru nasıl yapılır öğrenmek istiyor.

***

Tüm bunlar profesyonelce yapılarak bölge halkına 6 milyon TL katkı sağlanacak. Bahsettiğim proje cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmadı. Köylerin boşaldığı ve üreticilerin gözlerini topraktan başka alternatiflere çevirdiği bu dönemde yapıldı. Tebrik etmek gerekir.

***

Demek ki samimi olarak dertlenmek çoğu problemin çözümünü sağlayacak. Dünya nüfusunun gıda talebini karşılaması zorluklara gebe durumda. 2067 yılında 9,7 milyar olması tahmin edilen insan nüfusunun yüzde 65’i şehirlerde yaşayacak.

**

Tarım ürünlerinin doğal ve güvenilir olarak tüketilmesi insanların şehirlere göçmesiyle daha zor hale gelecek. Ulaşım, nakliye gibi giderler gıdanın taze olarak sofraya gelmesinin önünde ciddi bir sorun olacak.

***

Okudukça insan nelerle karşılaşacak aklı almıyor.

Tüm bunların çözümü birlikte toprak ana eksenli projeler üretmektir. Bunun başka yolu yok. İthalat ve rant çemberi arasında sıkışıp kalan köylümüz umudunu yitirirse iş işten geçmiş olur.

**

Kendi projelerini geliştirmek ve kopyala yapıştır yönteminden farklı özgün üretim modellerini el ele vererek uygulamak tüm yetkililerin ilk amacı olmalı. Yukarıda örneğini verdim. İnanırsak en iyisini biz yaparız.

Bu yazı gıda enflasyonununson 19 yılın en yüksek rakamına ulaştığı hafta yazıldı. Köylere gel köylere!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR