Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Koruyucu toprak işleme

Koruyucu toprak işleme

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde toprağın, hızla ilerleyen teknoloji ile birlikte,suyun toprağın ve genel anlamda çevrenin korunmasının önemli olduğu bilinci hızla gelişmektedir.
Bu düşünce sonucunda ülkemizde özellikle akademik çevreler, tarım makinaları yapımcıları ve üreticiler azaltılmış toprak işlemeye ve doğrudan ekime sıcak bakmaya ve bu konudaki çalışmalarını yoğunlaştırmaya başlamışlardır. Azaltılmış toprak işleme(Kıraç alanlarda) , üretimin her aşamasında enerji tasarrufu gerektiren tekniklerin kullanımına ve çevre korumaya yönelik önemli bir fikir olarak ortaya çıkmıştır.
Koruyucu tarım insanlığın ihtiyaçlarının  ve faaliyetlerinin çevre ve diğer canlı türleri üzerindeki uzun vadeli etkilerini dikkate alarak, doğru üretim yapma düşüncesidir. Bu üretim faaliyeti içinde özellikle yenilenemeyen veya yenilenmesi çok uzun yıllar alan doğal kaynakları korumak ve çevreyi bozulmaktan ve kirlenmekten koruyan yöntemleri uygulamak iki önemli düşünce olarak karşımıza çıkmaktadır.
Genel olarak koruyucu tarım, toprak işlemeyi azaltan, değiştiren ve ortadan kaldıran
yöntemlerden birini içerir. Koruyucu tarım ve koruyucu toprak işlemede ürün artıkları (anız) yakılmaz ve yıl boyunca düzgün bir toprak üstü atık dağılımı sağlanıp,organik maddece bir miktar toprağa katkı sağlamaktadır.
Enerjinin gittikçe pahalı hale gelmesi ve yoğun toprak işlemeyle artan erozyon, çiftçileri ve
Araştırmacıları alternatif toprak işleme yöntemlerine yöneltmiştir.
Burada amaç, tarla yüzeyini en az yüzde 30 oranında bitki artığı ile kaplı tutarak toprak işleme yoğunluğunu azaltmaktır.
Koruyucu toprak işleme; şeritsel toprak işleme, ekim sırasında toprak işleme, malçlı toprak işleme,azaltılmış toprak işleme ve doğrudan ekim yöntemlerinden oluşur. Doğrudan ekimde ekim sonrası kültürel işlemler için ikincil toprak işleme aletleri kullanılabilir.
Bu çalışmada özellikle koruyucu toprak işleme ve doğrudan ekimin dünya’da ve Türkiye’de ki durumu ortaya konulmuş, Ege Bölgesi’nde ve Türkiye’de farklı ürünlerde doğrudan ekim ve koruyucu  toprak işleme ile ilgili olarak yapılan araştırma sonuçları verilmiştir
Koruyucu toprak işlemenin başarısı arazinin topoğrafyasına, iklime, mekanizasyon düzeyine bağlıdır. Koruyucu toprak işleme yıllık yağış ortalaması 200-500 milimetre arasında olan bölgelerde uygulanabilir. Bunun yanında kurak bölgelerde iyi bir planlama ile toprak işleme sayısı azaltılarak topraktaki suyun daha iyi depolanması, böylece bitkilerin kullanabileceği ilave su nedeniyle verimde artış sağlanacağı düşünülmektedir. Koruyucu toprak işlemenin ve bunun alt grubunu oluşturan doğrudan ekimin başarısı zamanında ve uygun ekipmanların kullanılmasına bağlıdır.
Doğrudan ekim makinalarının performansı üzerinde çok sayıda faktörün etkisi bulunmaktadır. Bu faktörler hem birbirleri ile hem de makine üniteleri ile etkileşim içindedir. Optimum işletme koşulları ile en uygun makina özelliklerinin belirlenmesinde bu faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekir.
Dünyada genelinde birçok ülkede başarıyla uygulanan, ülkemiz de ise henüz istenen düzeye ulaşmamış olan doğrudan ekimin başarılı bir şekilde uygulanması, performansını etkileyen faktörlerin çok iyi bilinmesine bağlıdır.
Son yıllarda artan enerji ve iş gücü maliyetleri sonucunda ülkemizde tarımsal ürünlerin karlılığı hızla düşme eğilimi gösterip,çiftçinin alternatif tarıma yönelmesi mümkün hale gelmiştir. Globalleşen dünya’da ülke pazarları her konumda olduğu gibi tarım ürünlerinde de  Dünya pazarında yer bulabilmemiz veya ülkemizde kazançlı   olmamız için mutlaka ürünü ucuza mal edip uygun fiyatla pazara sunmak ve birim alandan en yüksek verimi almamız gerekmektedir.     Ayrıca bizden sonraki nesillere üretim yapabilecekleri bir çevre bırakmamız bizim insanlık adına en önemli görevlerimizdendir. Bu nedenle koruyucu toprak işleme ve doğrudan ekim bilhassa kıraç tarım alanlarında  büyük önem taşımaktadır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR