Ramazan Kural

Ramazan Kural

Koronavirüsten sevindiren haber Rusya’dan geldi

Koronavirüsten sevindiren haber Rusya’dan geldi

Tüm dünyayı aylardır etkisi altına alan corona virüs aylar geçmesine rağmen hız kesmiyor. Tüm dünya bu illetten artık kurtulmak istiyor. Sağlık sistemlerinin çökmesine hastanelerinin yetersiz kalması binlerce insanın ölümüne sebep oldu.

Ağustos ayında verilere bakıldığında vaka sayısı 20 milyonu aşmış covid hastalığından ölenlerin sayısı ise 750 binleri bulmuş maalesef. Ülkemizde sonuç farklı değil sıfırlı rakamları göremedik, aksine vaka sayılarındaki artış herkesi tedirgin etti.

Vaka ve ölüm sayılarının en yüksek olduğu ülkelerin başında ABD, Brezilya, Meksika ve Hindistan geliyor.

Sağlık bakanı Fahrettin koca daha önceki yaptığı konuşmalarda "Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Düğün törenleri, hasta ziyaretleri, asker uğurlamaları tedbirlere tavizsiz bir şekilde uyulması durumunda yapılabilir. Kalabalıklardan uzak durarak yapılabilir" demişti. Biz ülke olarak biraz abarttık ve normal hayata hızlı bir dönüş yaptık ve sonuçları ortada.  

Salgının birde ekonomi boyutu var. Salgınına karşı uygulanan kısıtlamalar nedeniyle çok sayıda kişi işini kaybetti veya gelirlerinde büyük bir düşüş oldu. Gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere birçok ülkede işsizlik oranları arttı. IMF verilerine göre, ABD'de işsizlik oranı yüzde 10,4'e dayandı. Dünyanın büyük ekonomilerinden biri olan ABD de onlarca yıldır süren istihdam artışının birkaç ayda alt üst etti. Türkiye de yüzde 12,5 – 13 civarında işsizlik oranlarına sahip.  Ekonomik düzelme olsun, büyüme olsun işsizlik olsun yapılan tüm planlar corona virüs son bulmasından sonraki dönem için planlanıyor.

Corona virüsü ile mücadelede aylar sonra ümitleri yeniden canlandıran bir gelişme yaşandı. Rusya’dan Corona virüsü aşı çalışmalarıyla ilgili açıklaması yüz binleri hayattan koparan virüsle mücadelede yeni bir umut oldu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, korona virüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini açıkladı. Putin, kızının da aşıyı ilk kullananlardan olduğunu belirtirken, kızının aşı yapıldıktan sonra hafif bir ateşe yakalandığını, ancak sonrasında hızla geçtiğini ve şu anda çok iyi durumda olduğunu söyledi. Tescillenen ilk aşı olarak tarihe geçti.

Aşı bulundu ama birçok ülke bu aşının güvenilir olup olmadığını tartışıyor. Mesela Almanya, ABD gibi ülkelerin 'henüz çok şey bilmiyoruz' tarzı aşı eleştirilerinin de temelsiz olduğunu ve adil rekabet korkusundan kaynaklandığını belirtti. 

Umarım ki eleştiriler doğru çıkmasın para kazanmak için insan sağlığıyla oynamasınlar. Dünyada aşıya olan talep çok fala iyi olalım derken daha da kötüye gitmeyelim

Aşı bulundu mu?

Bunun cevabını henüz veremeyiz ama umarım en kısa zamanda tam olarak aşı bulundu deriz ve bu belalı hastalıktan kurtuluruz.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR