Selman Uçar

Selman Uçar

Konya’da İnşaat Sektörünün Geleceği

Konya’da İnşaat Sektörünün Geleceği

Daralmaya yönelik ekonomik yapılanma, enflasyon döneminde artan yüksek maliyetler, insanların refah seviyelerinin düşmesi, orta sınıf hanenin enflasyonla birlikte alım gücünü kaybetmesi…

Evet inşaat sektörü açısından bir çok olumsuz faktör bir araya gelmiş olsa da Konya, mevcut altyapısı ve konumu dikkate alındığından inşaat sektörü açısından geleceği açık bir şehir olarak ön plana çıkmaktadır.

Bu kapsamda Konya’da inşaat sektörünün geleceği ile ilgili olumlu ve olumsuz yönleri incelediğimizde ise öncelikle Pazar dinamiklerinin olumlu yönlerine bakmamız gerekiyor.

KONYA ZENGİN BİR ŞEHİRDİR

Pazar dinamiklerinde olumlu yönde ilk değerlendirmemiz Konya’nın zenginleşen bir şehir olduğudur.

Konya’da 5200 hektar alana sahip 8 aktif Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Ayrıca 2023 yılı itibariyle sanayi ve teknoloji bakanlığı desteğiyle yapılan 17 adet, bakanlık desteği olmadan yapılan 78 adet sanayi sitesi bulunmaktadır. Türkiye’nin en fazla organize sanayi bölgesine sahip illerinden birisi olan Konya, imar çalışmaları devam eden Kulu, Ilgın, Sarayönü Organize Sanayi Bölgeleri ile toplamda 10 adet OSB ile Türkiye ekonomisinin sanayii lokomotifleri arasında yer almaktadır. USD bazında kişi başına düşen gelirin son 5 yılda % 9,9 artması da bu hususu doğrulamaktadır. Dolayısıyla Bu faktörlerin Konya’ya yönelik endüstriyel ve konut amaçlı nüfus hareketini ivmelendirmesi beklenmektedir.

KONYA GÖÇ ALAN BİR ŞEHİRDİR

Pazar dinamikleri açısından olumlu yönde ikinci değerlendirmemiz ise Konya, göç alan bir şehirdir. 2023 yılı sonunda Konya nüfusu 2.32 milyon kişidir. Son 5 yılda Konya nüfusu % 3.9 artarken, son yıl ise % 1.05 artık kaydetmiştir.

KONYA ÖĞRENEN BİR ŞEHİRDİR

Pazar dinamikleri açısından olumlu yönde 3. değerlendirmemiz ise Konya, öğrenen bir şehirdir. Konya, aynı zamanda çok önemli bir yüksek öğrenim destinasyonudur ve hem yurt içinden hem de yurt dışından öğrencilerin ilgisinin merkezindedir. Konya, öğrenci sayısı en fazla olan iller sıralamasında 129.465 kişi ile dördüncü sırada yer almaktadır.

KONYA SAĞLIK AÇISINDAN ALTYAPISI OLAN BİR ŞEHİRDİR.

Konya’da Pazar dinamikleri açısından olumlu yönde 4.değerlendirmemiz sağlık altyapısıdır. Konya il sağlık müdürlüğü verilerine göre 2022 yılında Konya’da toplam 45 hastaneye ait 8.914 yatak kapasitesi bulunmaktadır.

KONYA DİNAMİK BİR ŞEHİRDİR.

Pazar dinamikleri açısından olumlu yönde 4.değerlendirmemiz, Konya’da hane halkı oldukça dinamik bir yapıya sahiptir. Özellikle evlilik ve boşanmalar konut hareketleri üzerinde belirleyicidir. 2022 yılında Konya’da 3.394 evlilik gerçekleşirken buna mukabil 4903 boşanma olmuştur. Tüm bu göstergeler ışığında Konya’da hanelerde yaşayan ortalama insan sayısının azaldığı görülmektedir. Buna göre 2019 yılı sonunda Konya hanelerinde ortalama 3.42 kişi yaşarken, 2023 yılı sonunda ise bu sayı 3.25’e gerilemiştir. Önümüzdeki yıllarda da bu erimenin devam etmesi beklenmektedir. Bu durum hane yapısı trendlerinde de izlenebilmektedir. 2018 yılında tek kişinin yaşadığı hanelerin sayısı 82.623 iken 2022 yılı sonunda 113.035 olmuştur.

Konya’da inşaat sektörünün geleceği ile ilgili Pazar dinamiklerinin olumsuz yönlerine baktığımızda ise;

Sadece Konya’da değil, tüm Türkiye’de konut pazarının karşısındaki en temel bariyerlerden biri inşaat maliyetleridir. Türkiye genelinde inşaat maliyet endeksi, 2023 yılı kasım ayında bir önceki aya göre %1,52 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %66.49 artış kaydetmiştir. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %53.46 yükselirken, işçilik endeksi %110,77 artmıştır. Bina inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %1.87 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %66,06 artmıştır. Yani inşaat maliyetleri üzerindeki en büyük faktörlerden biri inşaat malzemeleri ile işçilik maliyetlerindeki yükseliştir.


Pazar dinamiklerindeki bariyerlerden diğeri ise 2023 haziran ayından itibaren uygulanmaya başlanan ekonomide sıkılaştırma politikalarıdır. Ekonomide yılın ikinci yarısının tamamında iç talebi yavaşlatmaya dönük olarak faiz artışları, seçici kredi politikası ve kredi sınırlamaları ile TL likitidesinin azaltılması uygulamaları gerçekleşmiştir. Bu politikalar tamamen yurtiçinde faaliyet gösteren ve yine finansmanını yurtiçinden sağlayan inşaat sektörü için de kısıtlayıcı olmaktadır.

Yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler ışığında;

Dinamik inşaat pazar yapısı

Yıllık yaklaşık 30 bin konut satışı(10 bini sıfır konut)

Yıllık ortalama 25 bin yeni daire inşaatı

Türkiye’nin en kalabalık 6.ili ve ve 300 milyar TL’yi aşkın ekonomi büyüklük

Yüksek alım gücüne sahip tüketici grupları

Yılda yaklaşık 4 bin yeni evlilik ve 5 bin boşanma

Tek kişilik hanelerin sayısında artış

Fay hatlarından uzaklık ve göç alan şehir yapısı

Kentin topografik yapısı

Güçlü sağlık, eğitim ve sanayi altyapısı

Merkezi hükümetin konyaya yönelik özel ilgisi

Çok sayıda yerli ve yabancı öğrenci/akademisyene sahip yüksek öğrenim kurumlarının mevcudiyeti

Güçlü turizm eko-sistemi

Aktif ve inşaat halinde OSB sayısı

Şehre yönelik yabancı yatırımcı ilgisi

2023 yılında 3.3 milyar dolar ihracat yapan şehir

Sosyal, kültürel ve sanatsal projeler

Canlı sosyal hayat ve yükselen semtler

Genç ve yenilenen yapı stoku

Yüksek düzeyde girişimcilik kültürü

Öz kaynaklarla kalkınma potansiyeli

Güçlü STK’ların varlığı

Kongre turizmi için yeterli altyapı

Ve sayamayacağımız birçok husus ile birlikte KONYA, gayrimenkul sektöründe doğru analizlerle, doğru lokasyonlarda yatırım yapılabilecek ve gelecek vaat etmeye devam eden bir şehir olarak güçlü bir şekilde yerini korumaya devam etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Selman Uçar Arşivi