Adem Turan

Adem Turan

Konya sanayisi çalışıyor

Konya sanayisi çalışıyor

Maneviyatın tavan yaptığı üç ayalara ulaştık hamdolsun. Tüm İslam aleminde olduğu gibi, Türkiye’mizde dün gece Regaib Kandili’ni idrak ettik. Çocuklarımız Konyamıza has olan şivlilikleri topladı. Akşamında da gece ihya edilerek, Rabbimizden üzerimize bağış, sekinet, huzur ve rahmet niyazlarında bulunduk inşallah.

Konyalı sanayicilerimizin, Konya Ticaret Odası ve TEPAV iş birliğinin yaptığı araştırmanın verilerine göre Aralık ayı oldukça bereketli geçmiş. Konya’da ihracat 2017 Kasım ayında 138,3 milyon dolar seviyesinde iken 2017 Aralık ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 7,3 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 31,1 milyon dolar artarak 145,6 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Aralık 2017 ihracatı ise 13,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (20,4 milyon dolar), Almanya (10,8 milyon dolar) ve Cezayir (7,5 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 48,6 milyon dolarlık ihracatı ile Aralık ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 33,4’ünü oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı yüzde 44,2 artış göstermiştir.

Konyamızın bir diğer lokomotifi olan, inşaat sektöründe ise durum pek iç açıcı değil.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Kasım 2017’de geçen aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 2,3 puan düşerken, geçen aya göre 1,5 puan yükseldi ve -30,8 puan değerini aldı. Kasım 2017’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -24,5 puan, AB-28’i temsil eden endeks ise -4,3 puan değerini aldı. Kasım ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya’da yükselirken, Türkiye geneli ve AB-28’de düştü. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, kasım ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

İnşaat sektörü Konyamız için çok önemli bir iş dalı olduğu gibi, bünyesinde bir çok mesleki faaliyetlerle birlikte, 100’ü aşkın malzeme tedariki açısından ciddi bir ekonomi kazanımdır. Yapılan konutların yüksekliği ve çokluğu tartışılırsa da şimdiden kiralık ev sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu hususta belediyelerimizin inşaat firmalarına daha yapıcı ve yardımcı olmaları, zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı olmaları gerekiyor.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR