Elif Eken

Elif Eken

Kız çocukları ve aileleri

Kız çocukları ve aileleri

Hz. Ali 7 yaşına kadar çocuğunla oyun oyna 7-15 yaş arası onunla arkadaş ol ( aynı düzleme gel ) 15 yaşından sonra ondan akıl al diyor. Bununla ilgili şunu söylemek istiyorum. Efendimiz S.A.V.'in peygamberliğinin henüz ilk yıllarında kendine taraf arıyor ve herkese tebliğ ediyor.

**

Bir gün Mekke’nin önünde tebliğe davet ediyor ve diyor ki: Kimler benimle var bu davada? Hiç kimseden ses çıkmıyor. Tekrarlıyor: Kimler benimle bu davada? Gene ses yok. 3. kez tekrar soruyor: Bu davada kimler benimle? “

**

Ben seninleyim Ya Resulallah!” Daha 10-15 yaşlarında gencecik Hz. Ali efendimiz. O gün Resul-ü Ekrem: sen geç sen daha çocuksun deseydi, ama demedi. “Rabbim bu dini gençlerle şereflendirdi” diyor Efendimiz S.A.V. ve o gün çocuk olan Hz. Ali, sonrasının en büyük sahabelerinden oluyor.

**

Kız çocuğu anne ve babası nasıl olmalı? Kızlar daha naif kırılgan, duyarlı, duyguları daha aktiftir. Yapılan araştırmalar şunu göstermekte: beynin empati yapma kısmı kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha büyük. Empati nedir?

**

Duyguyla duygulanabilme hali. İşte bunlar olacak ki ileride kız çocukları anne olabilsinler. O yüzden kadın erkek ilişkisine baktığımızda kadınların erkeklerinden istediği nedir?

**

Anlaşılabilme durumu. Erkeğin beyninde ise problem çözme becerisi 3 kat daha fazlaymış. Kız çocukları daha çok anlaşılabilmek isterler.

**

Resul-i Ekrem diyor ki: Çocuklarınız arasında adil olun. Eğer taraf tutacaksanız da kız çocuklarının tarafını tutun. Kız çocukları için annenin önemi. 3-6 yaş arasında kendi cinsiyetlerini fark ettikleri, kimliklerine göre tercihler yapmaya geçtikleri bir dönemdir.

**

Pieget çocukların her dönemini inceliyor ve yorumluyor. Örneğin kız çocukları ile erkek çocuklarının bir arada olduğu bir ortamda her iki çocuğa da balık veriliyor.

**

Erkek çocukları o balıklarla avlama oyunu oynarken, kız çocukları o balıkları pişirme ve hazırlama oyunları oynuyor.

**

İşte bu da fıtrattan gelen bir durum olduğunu gösteriyor. Yani fıtratı nasılsa cinsiyeti de ona göre yaratılmış. Arada bir cinsiyet yok, sonradan değiştirilemez.

**

Rabbim erkeği erkek olarak, kızı kız olarak yarattığına göre bunun da bir hikmeti var demektir. Kız çocukları 3 yaşından itibaren anneyi rakip olarak görmeye başlarlar.

**

İlk başlarda bunu ayırt edemedikleri için babayı kıskanma eylemine geçerler. Bir insanın biriyle özdeşim kurabilmesi için öncelikle onu sevmesi ve beğenmesi gerekir.

**

Çocuğunun sana özenebilmesi için seni taklit edebilmesi için güçlü bir kadın olmalısın. Günümüzün çalışan kadını anlamında değil elbette. İyi bir rol model olabilmek için önce kendimizi sevmeliyiz anne olarak.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Elif Eken Arşivi
SON YAZILAR