Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Kıymetini bilemediklerimiz

Kıymetini bilemediklerimiz

İbn Abbâs’ın naklettiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “İki nimet vardır ki insanların çoğu (onları değerlendirme hususunda) aldanmıştır: “Sağlık ve boş zaman.” (Buhârî, Rikâk, 1)

Zamanın çarkları durmadan işliyor, “Zaman ne kadar da çabuk geçiyor” cümlesini hemen hemen hepimiz durmadan söylüyoruz. Peki, zamanımızın ve boş vaktimizin kıymetini biliyor muyuz?

Çağımız teknoloji çağı, artık dünyanın bir “köy” kabul edildiği, ulaşımın ve bilgiye ulaşma hızının arttığı gerçeği yadsınamaz. Hayatımızı kolaylaştıracak her türlü argümana sahibiz. Baş tacı telefonumuzu bir an bile olsun yanı başımızdan ayırmıyor ve “Onsuz ben bir hiçim” diyecek kadar da ileri götürüyoruz yer yer.

***

Kendimize zaman geçirmek için oyalandığımız birçok alternatif oluşturmuş durumdayız. Yalnız kaçırdığımız bir nokta var. Bize verilen zaman geçici, alıp vereceğimiz nefes adeti sayılı ve bu her nefes alışımızda tükeniyor. Bunun bize geri dönüşü iki türlü olmakta. İlki gerçek manasıyla dünya ve ahiret dengesi doğrultusunda vaktimizi değerlendiriyorsak ne ala, ama nasıl olsa benim daha çok zamanım var diyerek (Bunu nereden biliyorsa!) boşa geçirilen zaman, asla ve asla geriye dönmeyecek, “Ahh ve vahh’lar “ise asla çare olmayacaktır.

***

Peygamber Efendimiz (as) ise bizim kulağımıza küpe olsun ve size verilen kıymetlerin değerini biliniz diye bakın ne söylemiştir. “İki nimet vardır ki insanların çoğu (onları değerlendirme hususunda) aldanmıştır: “Sağlık ve boş zaman.” (Buhârî, Rikâk, 1)”

Evet, hakikaten de hepimiz elimizdeki nimetin farkına onu kaybedince varıyoruz. Sağlık gibi bir nimet için bugün bütün servetini vermeye hazır milyonlarca insan bulunmakta. Bizlerde emanet olarak verilen bu beden için elimizden gelen tüm önlemleri almalı, sağlığımızı koruma noktasında elimizden gelen her şeyi yapmalı ve Rabbimize tevekkül etmeliyiz.

***

Şu an dünya Koronovirüs diye bilinen binlerce insanın da ölümüne neden olan bir hastalıkla mücadele ediyor. Bu çerçevede bizler de dinimizin emri olan maddi ve manevi temizliğe her daim dikkat etmeliyiz. Hastalıklara karşı önlem doğrultusunda vücudumuzu ve ellerimizi temiz tutmalı, sabunla ellerimizi güzelce yıkamalı veya dezenfekte yollarıyla ellerimizi dezenfekte etmeliyiz. Dengeli beslenmeye dikkat etmeli, dinimiz tarafından haram kılınan ve sağlık birimlerimiz tarafından da sürekli uyarısı yapılan sigara, alkol, uyuşturucu ve diğer zararlı maddelerden uzak durmalıyız.

***

Unutmayalım ki: “Allah güzeldir, güzel olanı sever; temizdir, temizliği sever; kerem sahibidir; cömertliği sever.” (Müslim, Îmân, 147; Tirmizî, Edeb, 41.)

Kıymetini bilemediğimiz” daha birçok nimetin; örneğin dostumuzun, eşimizin, büyüklerimizin, akrabalarımızın ve daha birçok güzelliğin farkında olabilme ümidi ile.

Selam, dua ve muhabbetlerimle.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR