Tunahan Dağaşan

Tunahan Dağaşan

Kasap ehliyeti

Kasap ehliyeti

Trafikte gereksiz el kol işaretleri yapıldığında insanın sinirleri tahrik oluyor. Ne kadar sabırlı olursanız olun, içinizden o işareti yapanlara karşı bir öfke belirir.

***

Aracın camını indirip de size bön bön bakanlar, " ehliyeti kasaptan mı aldın" diye camdan sarkıp seslenenler, arkanızdan iyice yaklaşıp kornoya basıp duranlar...

***

Trafik farklı bir dünya gerçekten. Anlık çıkışların, sinir patlamalarının olduğu değişik bir dünya.  Gündelik yaşantısında çok sakin olan bir insanın bir anda alevleneceği saha. Eyleme dönüştürmese bile içindeki öfkenin insani yiyip bitirdiği bir alan...

 

***

Her zaman kendime sorduğum bir sorudur; İnsan diğer sahalarda sakin kalabilirken trafikte neden kalamıyor? Arabayı bir kalkan olarak kullanıp, bir şey olacağı zaman basıp kaçacak mı?

***

Arabaların çoğunda beyzbol sopası, kütük, odun, bıçak, satır, testere var... Öfkenin eyleme dönüşmesinde kullanım için tercih edilen araçlar... Ya da başka birisinden yönelecek öfkeye karşı savunma gereçleri... Sanki trafiğe değil, harp meydanına çıkılıyor.

***

Bir de trafikte cinsiyetçilik var. Kalıplaşmış "kadından sürücü olmaz", "kadın sürücü" yargısı var. Bu kalıplaşmış ifadenin kadınların üzerindeki araç kullanımına olan olumsuz etkisi de göz ardı edilemez.

***

Bir yargı kalıplaştığı zaman cinsiyet, yaş, durum ne olursa olsun genellemelere gidilir. Bu da genellemeye dahil olanları işleyeceği fiil üzerine kendini sorgulatıp tedirgin edebilir.

***

Kadın sürücülere dair bir yorum yapmayacağım. Yapacağım tek yorum, kadın-erkek hepimiz annelerimizin "sağdan git" uyarısını dikkate alalım.

***

Küçük bir şerit ihlali ve el işaretlerinin iki erkek sürücü arasında nasıl bir kavgaya dönüştüğünü anlatan Arjantin-İspanyol 2014 yapımı ‘Asabiyim Ben’ filmini tavsiye ederim. 

***

Film birbirinden bağımsız altı kısımdan oluşuyor. Bahsettiğim konu, yanlış hatırlamıyorsam ikinci kısımdaydı. Öfke patlamalarını ele alan bölümlerden oluşuyor. Kara komedi tarzı filmleri sevenlerin ilgisini çekecektir. Sonraki kısımların birisinde de yanlış araç parkı sonrasında aracının çekilmesi ile uğraşan bir adamın, kendini ifade edemeyişi ile başına gelecekleri ve sorununu nasıl çözdüğünü konu alıyor. Hoş seyirler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tunahan Dağaşan Arşivi
SON YAZILAR