Hâlid Şen

Hâlid Şen

Karatay’ın bahçeleri, Kılıçarslan’ın köşkü

Karatay’ın bahçeleri, Kılıçarslan’ın köşkü

Sosyal medya gündeminde son günlerde Karatay Belediyesi’nin Piknik Bahçeleri vardı. Aslında hala konuşuluyor. En çok, 'Bitki örtüsü asfalt olan piknik bahçesi', ‘Kuzey Kore Tipi Konut Projesi’, ‘Kabristana benziyor’ tanımlamaları ile anılıyor…

Yaklaşık 100 bin metrekare alana kurulan piknik bahçesi, ızgara planı ve asfalt ağırlıklı görünümü ile eleştiri konusu oldu. Ağaçların da yeni dikilmiş ve büyümemiş olması eleştirileri haklı gösterdi.

halid-kose-001.jpg

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, aylar önce katıldığım bir toplantıda bu piknik alanını kuracaklarının müjdesini vermiş ve heyecanla anlatmıştı.

“Piknik alanlarında aile oturuyor, sonra gençler veya başka bir aile yanlarına oturuyor. Rahatsız olanlar oluyor. Bu yüzden ayrı ayrı piknik alanları oluşturacağız, kimse kimseden rahatsız olmayacak” demişti.

Fikir olarak Başkan’ın haklı sebepleri olabilir ama paylaşılan birkaç fotoğrafın oluşturduğu olumsuz izlenim, projeyi yerin dibine soktu.

Mimar Seda Özen hanım Twitter hesabında piknik alanı hakkında, “Düzenlenmiş mezarlık gibi. Neden bu işleri yapan teknik insanlar bir ruha sahip değil? Doğada böyle keskin çizgilerle çizilmiş formlar var mı? Bu sıradan düzenlemeyi farklı açılarda yollar, ufak meydanlarla, yer yer farklı malzeme kullanımı ile sıradanlığı kırabilirlerdi. Maliyet farkı olmaksızın tasarım gücü ile çok şey değiştirilir. Piknik alanının girişinde Nizamiye Kapısı. Neden bizim üniversitelerimizin, piknik alanlarımızın girişleri Nizamiye kapısı gibi? Neden özgün girişler, başka formlar tasarlanmıyor? Her insanın parmak izi, ses teli ‘tasarımı’ farklıdır. Onları neden tek tip alanlara yerleştiririz? Mimarlık insanı dönüştürür. Korkarım ki insanlar tatsız tuzsuz olacak. Bizim tasarımlarımız geçmişte doğaya çabuk dönen malzeme (ahşap), sokağa uyan kargir kat ile,çıkmaz sokaklarla karıştırılmış mahallelerle,ufacık meydanlarla kendine hastı. Türk şehirciliği cetvelle düzenlenmedi” diyerek haklı bir eleştiride bulunmuş.

Ağırlıklı eleştiri asfaltın fazla olması ve cetvelle çizilmiş plan ile ilgili. Bu iki noktadaki eleştirilere ben de katılıyorum.

Karatay’ın eleştirilen basın ve halkla ilişkileri bu olayda da sınıfta kaldı. Bir kere ‘her drone fotoğrafının iyi olduğu’ yanılgısı, yanlış izlenimi artırdı. Kamuoyu, yapılan eleştiriler sonrası aydınlatılabilir, maket görseller ile planlanan bahçeler hakkında bilgi verilebilirdi.

KILIÇARSLAN KÖŞKÜ İYİYDİ DE SONRADAN BOZDU!

Mart ayından beri günümüzdeki hali ile duran, ve ‘Ucube’ tartışmalarına konu olan Kılıçarslan Köşkü’nü birileri yeni yeni eleştirmeye başladı. Neden? Tahir Başkan gitti, Uğur İbrahim Başkan geldi!

Kılıçarslan Köşkü, düzenleme sonrası aslında iyiymiş de sonradan bozmuş gibi...

“Yaşasın yeni kral”cılar, Tahir başkan görevde iken yapmadıkları eleştirileri şimdi yaparak Uğur İbrahim Başkana göz kırpıyorlar.

Merhaba, zamanın adamları!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hâlid Şen Arşivi
SON YAZILAR