Adem Turan

Adem Turan

Karabağ Azerbaycan toprağıdır

Karabağ Azerbaycan toprağıdır

Dağlık Karabağ, Azerbaycan sınırları içerisinde yer alan bir bölgedir. Resmi dili Ermenice, başkenti ise Hankendi'dir. Sovyetler Birliği zamanında, 1923'ten 1989'a kadar Dağlık Karabağ Sovyet Sosyalist Özerk Bölgesi (oblast) adını taşımaktaydı fakat 10 Ekim 1991’de, Rusların desteğini alan bölgedeki Ermeniler tarafından "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" adıyla bağımsızlığını ilan etmiştir.

1990’ların başlarında bölgede etnik çatışmalar başladı; Ermenistan’ın Karabağ’ı kendi sınırlarına katma isteğini açıklamasının ardından bu çatışma Ermenistan ve Azerbaycan arasında savaşa dönüştü. 10 Aralık 1991'de Azerbaycanlıların boykot ettiği ve yalnız Ermenilerin katıldığı halk oylaması sonucuna göre bağımsızlık kararı alındı ve 6 Ocak 1992'de de bağımsızlık resmen ilan edildi. Fakat Ermenistan'da dahil olmak üzere hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanımamıştır.

Azerbaycan işgal altındaki topraklarını kurtarmak için verdiği mücadeleye devam ederken bugüne kadar Ermenistan hedeflerine yönelik yapılan atışlarda Ermenistan ordusuna verilen zayiat açıklandı. Açıklamada 250 tank ve zırhlı aracın yanı sıra 270 topçu bataryası ve roket atar sistemi dikkat çekti.

Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarmaya yönelik verdiği Ermenistan’a yönelik operasyonlar 27 Eylül’den bu yana devam ediyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada çatışmalarda Ermenistan’a ait çok sayıda asker, askeri teçhizat ve diğer savaş ekipmanları imha edildiği söyleniyor.

Harekatta 1 kent, 1 kasaba ve 26 yerleşim birimi yeniden Azerbaycan'a kavuşurken, Cephede başarı gösteremeyen Ermeni ordusu sivilleri vurmaya devam ediyor. Tıp ki geçmişte yaptıkları gibi savunmasız insanların evlerine saldırıyor.

Bu harekatta Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz halkı ile birlikte can kardeş Azerbaycan’ın yanında olduğunu hem manevi hem de maddi olarak tüm dünyaya göstermiştir. Bu başarının arkasında Türkiye’mizin varlığı aşikardır. Bu vesile ile Türkiye gücünü Tüm dost ve düşman ülkelere bir defa daha kanıtlamış oldu.

Türkiye Avrupa Birliğini bırakıp, yönünü Asya’ya Türk devletlerine çevirirse ne kadar isabetli bir adım attığını hissetmiş olacaktır. Savaşın olmadığı barışın hakim olduğu günler diliyoruz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR