Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Kar yağışının tarıma etkisi

Kar yağışının tarıma etkisi

İnsan hayatını çevreleyen  3 ana unsur vardır.Bu temel Unsurları, hava, su ve toprak oluşturmaktadır. Dünya nüfusunun hızlı artışı, sanayileşme ve kentleşme, teknolojik gelişmeye paralel olarak, içinde yaşadığımız doğal dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Son yıllarda ekolojik dengenin bozulması ile yağmur ve kar yağışında dengesizlikler kendini göstermiştir.

**

İç anadolunun tarım ambarı ve  tarımın başşehri olan Konya ilimiz çok zengin tarım topraklarına sahip bir yöre olmasına rağmen, tarım arazilerinin % 85 i kıraç yani sulanabilir tarım yapılamamaktadır.Bundan dolayı Yağışların kıraç alanlarda fazlaca  olması  çiftçiler açısından çok önemlidir..

**

Sulu tarım yapan çiftçiler açısından ise; yağışların  sulama maliyetini düşereceğinden ve buna bağlı olarakta kar ve yağmur sularının yer altı sularından daha etkili olması  verim açısından çok önem arzetmektedir.Nedeni ise bilimsel olarak havanın yapısında % 78 azot, yüzde 21 oksijen oranları, yağışlarla beraber bu oranların yağmur ve kar suyu içinde içermesi,Yağışların yer altı sulamalarından daha etkili olması ve rahmet olarak nitelendirilmesi bundan kaynaklanmaktadır.

**

Karın sıcaklığa etkisi dolayısı ile insan hayatını da etkilediği  ve  "Karasal iklimin etkili olduğu coğrafi bölgelerde kar, özellikle kuru ve soğuk geçen kış günlerinde karın yağması nedeniyle hava yumuşar. Böylece birçok bitki aşırı soğuklardan etkilenmez. Karın olumsuz etkilerinden biri bahar dönemlerimde ani kar erimeleri nedeniyle oluşan seldir. Ancak diğer taraftan bu kar erimeleri önemli bir su kaynağıdır. Toprak nemimin artmasına ve yeraltı suyunun zenginleşmesine katkı sağlar. Türkiye genelinde geçtiğimiz birkaç günde etkili olan kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü. KONYA ’da da etkili olan bu kar yavaş yavaş  eriyerek yüzey akışına geçmeden, toprak tarafından emilen kar suları, bitkiye su ihtiyacı bakımından büyük yarar sağlayacaktır. Karın bunun yanı sıra yüzey akışa geçmeden toprağın derinlerine sızması yer altı suları miktarını da artıracaktır. Eriyen ve toprağa giren kar suyu topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin kolayca yararlanmasını sağlayacaktır. Eriyen kar suyu bu minerallerin kolayca çözünmesini sağlayacaktır.

**

Toprak yüzeyinde biriken karın, bitkilerin üzerini yorgan gibi kaplayarak o günlerin gecelerinde oluşan aşırı soğuklardan ve donlardan zarar görmesini engellediğini ve "Kar örtüsü, bitki hastalık ve zararlıların yayılmasını durdurup bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı mukavemetini artırmaktadır. Tarımda önemli bir zararlı olan tarla faresinin kar yağışı sonucunda yuvalarının suyla dolmasına, soğuk suyun etkisiyle hareket yeteneğinin ve üreme etkinliğinin durmasına neden olur. Tarla faresinin mücadelesinde en etkili olan zaman süreci bu dönemdir"

Kar suyunun faydaları şu şekilde sıralarayabiliriz

*Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar.                                                                                                                                                 *Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır                                                                       *Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner.                                                                                                                           *Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır. Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar                     .*Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur.                                                      *Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur.                                                           *Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşmuş olur

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR