Ayşe Boztaş

Ayşe Boztaş

İstiklal Marşı’nın kabulünün 98. Yıldönümü

İstiklal Marşı’nın kabulünün 98. Yıldönümü

Tam 98 yıl önceydi. Ülke topraklarının işgal altında olduğu felaket günlerinde istiklalin sesi olacak bir marş yazıldı. Rüzgârın uğultusuna karışarak topların sesini bastıracak ve Türk milletinin vatan sevgisini ateşleyecek bir marştı. Her satırında istiklal kokan yüreklere cesaret fısıldayan adı “istiklal marşı” olan Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı bir marştı.

1921 yılı düşman vatan topraklarına göz dikmişken. Halkı cesaretlendirecek ve vatan sevgisini canlandıracak bir marş yazılması fikri İsmet (İnönü ) Paşa’dan geldi. İsmet Paşa bu fikrini Milli Eğitim Bakanlığına iletti. Bakanlık bu fikri uygun buldu ve ülkede yarışmalar başlatıldı. Yarışmayı kazanan hem milletin marşını yazmış hem de beş yüz liralık para ödülünü kazanmış olacaktı. Ancak yarışmaya gönderilen 734 şiirin hiçbiri uygun bulunmadı. Taki o zamanlar Burdur valisi olan Mehmet Akif ‘in yazdığı şiire kadar. Mehmet Akif Ersoy kalemi güçlü bir isimdi ancak para ödülüne sıcak bakmadığı için yarışmaya katılmamıştı. Lakin Mehmet Akif, Hamdullah Suphi bey ‘in kendisine yazdığı devlet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Tacettin dergâhında ki odasında Millete atfedilecek şiiri kaleme aldı.

“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak “ dizeleriyle başlayan şiir önce cephede askerlerin arasında okundu. Askerler istiklal zaferini rüzgârın kulaklarına fısıldayacak bu marşı beğenmişti. Daha sonra ön elemelerden geçen şiir 12 Mart 1921 tarihinde Mustafa kemalin başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı ve yedi şiir arasından seçilerek birinci oldu daha doğrusu Mehmet Akif’in kaleme aldığı satırlar istiklal gücünü ve millet sevgisini öyle güzel anlatıyordu ki meclis üyeleri diğer şiirlerin okunmasını gerek görmedi. Aziz şair yarışmadan kazandığı ödülü yoksul kadın ve çocuklara iş öğreterek maddi destek vermek için kurulan Darülmesai’ ye bağışladı.

Osman Zeki Üngör’ün bestesiyle dinlediğimiz marş yazıldığı ilk günden beri aynı coşku ve heyecanını korumakta. Millet, vatan ve bayrak sevgisi bir marşla ancak bu kadar güzel anlatılır ve hissettirilir. Kalemiyle yüreklere dokunarak vatan, millet ve bayrak sevgisini iliklerimize kadar dokuyan aziz şairin ruhu şad olsun.

Ve Mehmet Akif Ersoy’ un dediği gibi “ Allah bu ülkeye bir daha istiklal marşı yazdırmasın”.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşe Boztaş Arşivi
SON YAZILAR