Adem Turan

Adem Turan

İşsiz sayısı daha çok artacak gibi

İşsiz sayısı daha çok artacak gibi

Türkiye, son zamanların en büyük ekonomik krizinin içinde ve ülkedeki işsizlikte inanılmaz rakamlara ulaşmış durumda, ayrıca hayat pahalılığı da artık insanları isyan noktasına getirmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu, dar tanımlı işsizlik oranını Ekim ayında 0,2 puan azalış ile % 11,2 oranına gerilediğinin açıklamasını yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Türkiye genelinde 15 yaş ile üzeri olan yaştaki vatandaşlarda işsiz sayısı 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre tam 75 bin kişi azaldı ve 3 milyon 717 bin kişiye ulaştı. Ülkede ki işsizlik oranı ise 0,2 puanlık azalış ile % 11,2 seviyesine ulaştı. 

Ülkede ki istihdam oranı % 46,2

Türkiye’de genç işsizlik oranı % 20,1

15 yaş ile 24 yaş grubu içinde dahil edilen genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,8 puan azaldı ve toplamda % 20,1 seviyesine ulaştı. İstihdam oranı ise 0,3 puan artış göstererek toplamda % 33,4 seviyesine ulaştı. Bu yaş grubunun işgücüne katılma oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azaldı ve % 41,8 oranında bir seviyeye ulaştı.

Bu rakamlar elbette hepimizi üzüyor. Genç bir nüfusa sahip olduğumuz sevindirici olsa da  gençlerimize istihdam sağlayamamamız, bir o kadar  üzücü. Bin bir güçlük ve zorluklarla eğitimini tamamlayıp üniversiteden mezun olan, çocuklarımız alanında iş bulmakta zorlanıyorlar. Hele resmi kurumlara girebilme şansı oldukça düşük. Atamalar dersen hak getire, en az beş altı yıl beklemek zorunda kalıyorlar.

Hayat standardı ve eğitim seviyemizin yükseldiği zamanımızda en büyük sorunumuz işsiz  üniversiteli gençlerimiz. Hal böyle olunca da yetenekli, zeki gençlikte yurt dışını tercih ediyor.

Nedense muhalefette iken bu sorunları çözeceklerini beyan ederken, seçim beyannamelerinde yer verirken, iktidara gelince bütün sözler unutulup rafa kaldırılıyor. Söyleyin bakalım bu gençler, geleceğe nasıl güvenle bakacak? Muasır medeniyet seviyesi dediğiniz  seviyeye  nasıl ulaşılacak? Ekonomik özgürlüğünü  nasıl kavuşacak? Ne zaman kadar babasının vereceği harçlıkla idare edecek? Şurası da mutlak ki, bunların babaları birkaç yerden maaş almıyorlar. Genelde sabit gelirli yada emekli maaşları ile geçimini sağlayan insanlar.

Velhasıl, milli gelirimizi hakça paylaşılmalı ve adaletli davranmayı hiçbir zaman terk etmemeliyiz. Unutmamalıyız ki, yaptıklarımızdan bir gün hesaba çekileceğiz.  

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR