Adem Turan

Adem Turan

İşsiz sayısı artıyor

İşsiz sayısı artıyor

TÜİK'in verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Nisan 2021'de yüzde 13.9 oldu. İşsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.9 artış gösterdi. 

Sayılara bakıldığında Türkiye'de Nisan 2021'de işsiz sayısı 275 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin kişiye yükseldi. İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 193 bin kişi azalarak 28 milyon 56 bin kişi, istihdam oranı ise 0,4 puanlık azalış ile %44,2 oldu.

TÜİK'in verilerine göre 15-24 yaş aralığına denk gelen genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 0.1 arttı ve yüzde 25.6'ya yükseldi. Gençlerdeki istihdam oranı ise yüzde 32'de kaldı. Bu verilere bakıldığında Türkiye'de her dört gençten birinin işsiz olduğu ortaya çıkıyor. Öte yandan bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,8 puan artarak %43,0 seviyesinde gerçekleşti.

 Bu rakamlar elbette hepimizi üzüyor. Genç bir nüfusa sahip olduğumuz sevindirici olsa da  gençlerimize istihdam sağlayamamız bi o kadar  üzücü. Bin bir güçlük ve zorluklarla eğitimini tamamlayıp üniversiteden mezun olan, çocuklarımız alanında iş bulmakta zorlanıyorlar. Hele resmi kurumlara girebilme şansı oldukça düşük. Atamalar dersen hak getire, en az beş altı yıl beklemek zorunda kalıyorlar.

Hayat standardı ve eğitim seviyemizin yükseldiği zamanımızda en büyük sorunumuz işsiz  üniversiteli gençlerimiz.

 Nedense muhalefette iken bu sorunları çözeceklerini beyan ederken, seçim beyannamelerinde yer verirken, iktidara gelince bütün sözler unutulup rafa kaldırılıyor. Söyleyin bakalım bu gençler, geleceğe nasıl güvenle bakacak? Muasır medeniyet seviyesi dediğiniz  seviyeye  nasıl ulaşılacak? Ekonomik özgürlüğünü  nasıl kavuşacak? Ne zaman kadar babasının vereceği harçlıkla idare edecek? Şurası da mutlak ki, bunların babaları birkaç yerden maaş almıyorlar. Genelde sabit gelirli yada emekli maaşları ile geçimini sağlayan insanlar.

  Velhasıl, milli gelirimizi hakça paylaşılmalı ve adaletli davranmayı hiçbir zaman terk etmemeliyiz Unutmamalıyız ki, yaptıklarımızdan bir gün hesaba çekileceğiz. 

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR